Arild Rønsen

NRK til Botsfengslet! Midt i sentrum!

Bør NRK flytte fra Marienlyst? Selvfølgelig.

Spørsmålet var oppe i Kulturnytt i NRK P2 i dag. Lytterne fikk tåkete svar – og det er lov i det uhøytidelige «Fredagspanelet» - og jeg tar først tak i Hilde Sandvik. Hun mente blant annet at Marienlyst ligger «midt i Oslo sentrum». Feil. Et argument for å flytte Munchmuseet var at det lå «langt fra sentrum». Faktum er jo at Tøyen, geografisk sett, ligger mye mer «midt i sentrum» enn Marienlyst.

Hva er hovedargumentet for at NRK må flytte? Teknologi. Alle må da forstå at et hus som ble bygd for å lage radio i god tid før andre verdenskrig ikke er funksjonelt for nåtida! Man skal ikke ha vandra mye i korridorene for å forstå at alt langt der borte mot vest i hovedstaden er totalt utdatert.


OLSENBANDEN: Det eneste verneverdige ved Botsfengslet.

Det planlegges et nytt mediebygg i Bergen som skal huse både avis- og kringkastingsdrift. Gjett om de som skal jobbe i det huset kommer til å ha andre forutsetninger enn de som har kontor over Store Studio, der Rolf Kirkvaag og Erik Bye holdt show!

Hilde Sandvik mente til slutt at huset på Marienlyst uansett må fredes. Også her er uenig. Den grå og triste bygninga eier ikke sjarm, og kan rives uten at noen vil savne det – til fordel for eksempel for nye boliger, som byen sårt trenger. Om jeg fikk bestemme, ville jeg gjøre noe for å bevare den utvendige klokka, sammen med fasaden til Store Studio. Intet av den andre bygningsmassen fortjener fredning.

Så hvor skal NRK flytte? Mitt forslag ligger i dagen: Tomta som i dag huser Botsfengslet, midt mellom Tøyen og Grønland. Da, snakker vi «midt i sentrum»! Indrefileten av tomter i hovedstaden! Men så hører jeg at Riksantikvaren har freda fengslet. Meningsløst. I likhet med NRK-huset, er Botsfengslet stygt. Det eneste som bør fredes, er fasaden som leder inn i det som forhåpentligvis skal hete Egon Olsens Allé.

Mange fluer i en smekk: Bort med to stygge bygninger. NRK til sentrum, i tidsriktige kontor. Boliger til vestkantfolket. Fengslet ut av hovedstaden.

Jeg vil kalle det et columbi egg.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.