Arild Rønsen

Hvor lenge er Svalbard norsk land?

Nordområdene er populært åsted for norske thrillere for tida. Naturlig nok, kanskje?

Det er stor uro under himmelen, som en berømt kinesisk utenriksminister en gang sa det. Han oppfatta det som et positivt tegn. Mon det. Midtøsten er ei tilsynelatende evig kruttønne, og Palestina/Israel-konflikten brer seg nå østover, og ikke minst sørover. Det går en krigens akse nå – fra Libya, Sudan og Algerie i Afrika, via Israel, Syria, Iran og Irak, helt ned til Jemen sør på den arabiske halvøya.

Under radaren for de fleste av oss brygger det opp til konflikt omkring ishavene – Arktis og Antarktis. Isen smelter, og vi snakker om verdifulle naturressurser. Olje under Nordpolen? Hva befinner seg under havets dyp på Sydpolen? Russland, Canada, USA, Norge – og det kommer vel neppe som noen overraskelse at Kina har meldt seg på?

For hundre år siden sto kampen om å erobre disse områdene, på menneskehetens vegne så å si, «oppdage» dem – omtrent som Leiv Eiriksson eller Christofer Columbus fra hver sin ende av Europa «oppdaga» Amerika.

Først ut denne våren til å behandle dette i krimformat var Ørjan Nordhus Karlsson. Nå følges temaet glimrende opp av Odd Harald Hauge, som i sitt tidligere forfatterskap har vært mest oppfatt av å beskrive livet i finansmiljøet.

Hauge er også en sann «oppdager», med flere mil med ski under beina enn han sjøl aner. I kulde og uvær. Når han i «Storebjørn» skildrer et drama på Svalbard, er det altså verdt å huske at denne mannen har erfaring fra bevegelse i lignende natur.

Kan Svalbards framtid bestemmes av en hemmelighet som ligger i den forlatte russiske gruvebyen Pramiden? Nordmenn, russere og amerikanere i skjønn forening. Mer presist – i krig. Og det er så visst ingen walk in the park å være guide langt ute i isødet!

Også her blir det etter min oppfatning i overkant mye James Bond-takter. Men det er dritspennende fortalt – og nok et bevis på at krim/thriller-sjangeren har adskillig mer å by på en «rein» spenning. På annerledes vis, men mer i tråd med Leif GW Persson, enn for eksempel Agatha Christie-tradisjonen en forfatter som Hans Olav Lahlum befinner seg i.

Så – om du ikke har bestemt deg for ferielektyre – anbefaler jeg gjerne «Storebjørn».

ODD HARALD HAUGE
Storebjørn
Kagge forlag


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.