Arild Rønsen

Saken er biff! Saken er karbonade! Saken er ERTESUPPE!

Hvilke andre journalister har privilegiet å sette spor etter seg i språket på samme måte som sportsjournalistene?

Alle voksne nordmenn over 25 år vil umiddelbart gjenkjenne tittelen og tenke Bjørge Lillelien – antageligvis store deler av den yngre garde, også. Ikke alle veit at kommentaren stammer fra Ivar Formoes oppløp under 5-mila i VM i Seefeld i 1976, men lyrikken er legendarisk – faktisk enda bedre enn «Heia VIF! Saken er biff!»

Fotballkommentatoren (og en del andre grener) Arve Fuglum har skrevet bok om språket i sportsjournalistikken. For å få det hele til å gli, geleider han oss samtidig gjennom mange av de største øyeblikkene i norsk sportshistorie gjennom nesten 100 år. Visste du at Kringkastingsselskapet, NRKs forgjenger, i 1926 fikk avslag på sin søknad om å overføre cupfinalen 1926 i radio? Avslaget kom fra arrangøren «Frigg», som frykta at folk ville bli sittende hjemme ved radioapparatene istedenfor å møte opp til kamp! Det gikk nemlig gjetord om hvor fantastisk overføringa av landskampen mellom Norge og Polen hadde vært noen uker i forveien!

Med samme begrunnelse forlangte arrangøren penger for å gi tillatelse til radio-overføring langt opp på 30-tallet. Så penger i fotballen er ingen nyhet!

Språket i alt som het kringkasting den gangen gikk selvfølgelig på propert riksmål. Mannen som slo hull på den byllen, het Per Chr. Andersen. Det var vanlig å kommentere det som skjedde på banen i ettertid, blant annet for at språket skulle være korrekt. Men hr. Andersen fant plutselig opp metoden han kalte presenskommentering! Og hva skjedde? Plutselig vrimla det av a-endelser – fyren var jo oppvokst på Sagene!

Fuglum gir oss et artig blikk inn i den tekniske utviklinga. I dag ruller tidelene og hundredelene forbi digitalt, men hvordan holde orden på 60 mann ute i skogen, skiløpere som hadde starta med et halvt minutts mellomrom? Den norske kommentatorgjengen fant like godt opp ei helt ny klokke!

De som er gamle nok til å huske VM i Holmenkollen 1966, husker helt sikkert tv-bildene oppe fra Gratishaugen. Snøkledde trær i sort/hvitt, et stillbilde som bare lå der – i ett minutt og 27 sekunder! – mens vi venta i spenning på at Gjermund Eggen skulle dukke opp. Hva kunne Jarle Høysæter og Kristen Kvello melde – annet enn «Ennå ingen Gjermund å se … Nå MÅ du komme! Der kommer han!»

Mitt personlig største radioøyeblikk er BBCs overføring av The Rumble in the Jungle, tittelkampen i tungvekt mellom Muhammed Ali og George Foreman i Zaire, 1974. Du finner kampen på Youtube, og den er vel verdt et besøk. Men radiokommentarene er hakket tyngre! BBCs kommentator puster knapt fra gong-gongen går for første runde, til George Foreman går ned for godt, tjue sekunder før slutt i åttende runde.

Fra TV-tida husker jeg aller best Mesterligafinalen mellom Manchester United og Bayern München i 1999, året da United tok the treble. Beckham tar corner, Teddy Sheringham stusser, og Solskjær avgjør på overtid med sitt livs kipp opp i krysset! De var det nummeret før Bohemen raste sammen!

Disse linjer er å anse som en varm anbefaling av boka, men om du ikke kommer deg til bokhandelen serverer jeg gjerne Bjørge Lillelien fra VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og England i 1981. England tok oppskriftsmessig ledelsen ved Bryan Robson etter et kvarters spill. Så ble vi aldri helt klar over hvem som utligna for Norge, Roger Albertsen eller Tom Lund, men vi er helt sikre på at det var Hallvar Thoresen som satte inn 2-1 for Norge. Som Bjørge Lillelien sa det: «Å herre Gud! Hallvar Thoresen scorer! Det er 2-1!»

Her får du Lilleliens kanskje aller mest legendariske opptreden, servert idet den norske seieren er et faktum:

England, ENGLAND, kjempers fødeland! Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Chruchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper! Lady Diana! Vi har slått dem alle sammen! Maggie Thatcher, can you hear me? Maggie Thatcher! Jeg har et budskap til deg! Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball! Maggie Thatcher. Som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: Your boys took a hell of a beating! Your boys too a hell of a beating!

Det hører med til historien at England seinere kvalifiserte seg til VM, men det spilte ingen rolle, heller ikke for den britiske storavisa The Observer. Da de i 2002 lagde ei liste over historiens største kommentator-øyeblikk gikk Bjørge Lillelien helt til topps – foran Harry Carpenter, mannen som kommenterte «Rumble in the Jungle». Øyeblikket da England vant fotball-VM på hjemmebane i 1966 kom på sjette plass!

Også stjernekommentatoren i radio på 50- og 60-tallet, Rolf Kirkvaag, fikk erfare at det er vanskelig å «nå hjem» hos lytterne hvis de norske utøverne gjorde det dårlig. «For å skape magiske øyeblikk, må det skje noen magiske øyeblikk.»
Trodde du at nett-trollene ikke fantes før internett? Her er utdrag av et brev stila til NRK. Det handler om en av de virkelig store stjernene i norsk kommentator-historie, selveste Knut Bjørnsen:

«Men herr Bjørnsen allene er det som iform av all sin SVADA i sportsraporttjenesten i N.R.K. er med og strør søppel på såvell sin gullgutt som andre … Er han så uunnværlig N.R.K. så la hans slimete tunge klæbe frimerker om da N.R.K anvender sådanne.» 50 år før TV2s reporter Kasper Wikestad fikk denne meldinga: «Finn deg noe annet å gjøre din inkompetente klovn.»

Her vrimler av gode historier om landets første ekspertkommentator, Håkon Brusveen, om parhestene Knut Bjørnsen & Per Jorsett, om Kjell Kristian Rike & Jon Herwig Carlsen, om den notoriske tullebukken Pål Clasen, om den turbulente oppstarten av Tippekampen i NRK, om tragedien Rolf Hovden – og om Harald Bredelids karakteristikk av Gro Hammerseng-Edin som «den flotteste lesba på Toten» - før hun hadde kommet ut av skapet! Hun tok det med et smil, men ville ikke ha det på seg at hun var totning, hun kom fra Gjøvik!

Har jeg noen innvendinger mot denne boka? Det må være at livet etter at NRK-monopolet falt er via for liten plass. Fuglum får selvfølgelig med seg TV2s vanvittige suksess med Tour de France, men historien om sportsavdelinga i TV2 er definitivt ikke skrevet. Davy Wathne, kanskje? Husker du forresten hvem som var en av de første til å bryte NRK-monopolet, ved å få heltidsjobb som fotballkommentator? Thor-Rune Haugen – «Haugen i bua»!

ARVE FUGLUM
Gull til Norge!
Panta forlag


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.