Arild Rønsen

Radikalt ja?

Den neste EU-debatten kommer til å bli helt annerledes.

Ser man på gallupen, kan det virke som om Europabevegelsen handler fullstendig i tåka, når de nettopp nå velger å gi ut ”Radikalt Europa”. Men kanskje er ikke Trygve Nordby helt på jordet? Det må da være flere enn undertegnede som stussa over det faktum at Klassekampen var medarrangør da boka ble lansert?

Under lanseringa sa SVs Bård Vegar Solhjell at han for lengst hadde slutta å bekymre seg for ”hvem jeg er til sengs med” i EU-spørsmålet. Enig. Vi får diskutere EU for hva det er, ikke ut fra hva andre mener om saken. Som Tron Øgrim en gang så klokt sa det i Studentersamfundet: ”Vi kan ikke mene at jorda er flat, bare fordi Kåre Willoch mener at den er rund.”

Likevel er det en del fakta som trenger seg på. Som for eksempel at det ikke fins ett eneste sosialdemokratisk parti i Europa som er mot EU. Nei-sida hadde en gang flertall på venstresida i Sverige og Danmark, men den tida er forbi. Nå diskuterer svenske og danske radikalere med sine søsterpartier i resten av Europa hvordan de skal gjøre EU bedre, mer sosialdemokratisk. Utmelding står ikke på dagsorden.

Det kan sikkert føles ubehagelig at de kreftene som vil avskaffe EU befinner seg på ytre høyre fløy – ofte dominert av reinspikka rasister som hater ”degos”. Det er likevel et faktum, og det ville vært en lettelse om venstresida i Norge tilpassa seg dette politiske bildet.

I sitt ellers fornuftige innlegg, rakk Solhjell også å si noe særs ufornuftig: Han etterlyser en Europadebatt der vi ikke diskuterer norsk medlemskap i EU. Dette blir som å ligge kåt som en grabukk i senga, naken, og foreslå at man bare skal kysse litt. Eller å diskutere naturen i Lofoten og Vesterålen, uten å diskutere oljeboring.

Selvfølgelig går det ikke an å diskutere Europa, uten å diskutere EU. EU er jo Europa! Det begynner faktisk å bli noen år siden det europeiske fellesskapet var en kull- og stålunion bestående av seks land – og den som opptrer som om så fortsatt var tilfelle, bedriver strutsepolitikk på historisk lavmål.

Er EU ”grunnlovsfesta markedsliberalisme”, der kampen mellom de politiske kreftene i medlemslandene er uten betydning? Fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft – er ikke det bare et speilbilde av Norge, på europeisk basis? Er ikke sannheten at landene i EU ligner mistenkelig på Norge?

Den neste EU-kampen i Norge kommer til å skille seg radikalt fra de to foregående, rett og slett fordi ja-sida kommer til å frontes av radikale røster. Nei-folket vil møte ei ja-side som i stor grad vil inn i EU for å kjempe for sosialistiske idéer – i hele Europa.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.