Arild Rønsen

MATIN KOLLBERG: Veit han egentlig hva han har begitt seg ut på?

Kollbergs brannfakkel

Martin Kollberg ypper til strid, og vil få det. Nå blir det et sabla bråk! Og regjeringskrise?

Det var en kamplysten kar som møtte i helgas utgave av Kristiansen & Strand. Kollberg vippa sine intervjuere av pinnen ved et par anledninger – rett og slett i kraft av å være tindrende klar. Dessverre rakk programlederne aldri å tvinge det viktigste ut av ham; hvilke krefter er det i LO som er i ferd med å ødelegge organisasjonen?

Kollberg uttrykte seg faktisk sånn – at «noen vil ødelegge LO, gjøre den til noe annet enn hva den alltid har vært i moderne tid, en samarbeidsorganisasjon». Det er ikke noen nyhet at Martin Kollberg mener vikarbyrådirektivet er forutsetning for ordna arbeidsforhold, men det er helt nytt at han stempler opposisjonen i slike ordelag som han nå gjør. Her svinger det nærmest som det gjorde da AKP(m-l)-formann Pål Steigan tok med seg fire partimedlemmer for å representere Oslo Jern og MetallLO-kongressen i 1976!


KRISTIANSEN & STRAND: Kan, temmelig uforvarende, ha satt fyr på en præriebrann.

Problemet for Kollberg er at han nå går i møte med langt sterkere krefter enn hva Lars Skytøen hadde å bale med. Nå snakker vi ikke om en og annen delegat til LO-kongressen som betaler medlemskap i Rødt. Saken er at det er fullt mulig at LO-kongressen neste år kommer til å kreve nye EØS-forhandlinger, i den hensikt å få arbeidslivet ut av avtaleteksten. Flere tunge forbund har for lengst fatta bindende vedtak, og alt tyder på at utfallet vil avgjøres av noen ytterst få stemmer.

Ikke nok med det: Kollberg skal samtidig nedkjempe begge partiene han samarbeider med i regjering. SV og Senterpartiet er skeptiske til EØS-avtalen, for å si det forsiktig, og vil åpenbart se en større diskusjon om EØS som en mulighet til å sanke stemmer. Og det kan de jo saktens trenge, begge to!

Ringreven Kollberg skjønner åpenbart alvoret, og sier det like gjerne rett ut, allerede nå: »Å sette EØS-avtalen i spill, vil være det samme som å gjøre oss styringsudyktige!» Før han legger til: «Det kommer ikke til å skje!»

Norges forhold til Europa har sprengt tre regjeringer. Står vi foran det fjerde bruddet? LO-kongressen kan bli den utløsende faktor. Fagbevegelsen! Fagbevegelsen! Fagbevegelsen!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.