Arild Rønsen

DIREKTØR RICKARD GUSTAFSON: Avtale - eller diktat?

SAS viser vei?

Har SAS-ledelsen satt standard for en ny «skandinavisk modell»?

Det foreløpige sluttresultatet i kampen om SAS er egna til å skremme fanden på flatmark. Jeg bekymrer meg ikke veldig over den nye lønna til fagforeningssjefen for pilotene, men jeg blir rasende når jeg hører Jens Lippestad fortelle:

- Jeg ble dratt inn i et mørkt rom, med en kulepenn. Her satt ledelsen og styret, og sa: «Skriv under! Ellers går vi konkurs! Du har ansvaret, Jens!»

Umiddelbart etterpå kom administrerende direktør ut og sa: «Då var 8 av 8 avtal på plats.» Som det heter på direktørens morsmål: Hva då avtal?! Eventuelt: Hvilket jävla avtal?!

Jeg lar meg heller ikke imponere av den allestedsnærværende økonomikommentatoren, redaktør Per Valebrokk i E24. Han er skeptisk til om SAS greier seg, men åpner slik: «Nå har de i alle fall fått noe bedre orden på lønnssiden.»

Ifølge Aftenposten var gjennomsnittslønna for kabinpersonalet i fjor 392.000. Nå skal de 15 prosent ned. Hvilket betyr at de havner 60.000 under gjennomsnittslønna for norske lønnstakere! For en jævla «orden på lønnssiden»!


JENS LIPPESTAD: Inn i et mørkt rom - skriv under!

Næringsminister Trond Giske toer sine hender, og sier han umulig kan gå inn i en diskusjon om selskapets interne lønnsforhold. Likevel må det være lov å tenke høyt: Kunne dette skjedd med Gerd-Liv Valla som sjef for landets fagorganiserte?

Jeg leser boka hennes med stor interesse, og registrerer at hun stiller spørsmål ved vekstøkonomien. (Hun når selvfølgelig ikke fram i mediestøyen med den slags uvesentligheter.) «Har vi ikke snart nok?» Et betimelig spørsmål. Men er det noen spørsmålet ikke bør rettes til, så er det våre flyverter- og vertinner, som jobber ræva av seg – ofte bokstavelig talt – for at du og jeg skal få en behagelig reiseopplevelse!

Jeg registrerer også med en viss nasjonal stolthet at fagforeningskjempen Kjell Skjærvø står skulder ved skulder med sine spanske kamerater i Madrid. Det som nå utspiller seg i Europa er en katastrofe av dimensjoner jeg neppe tror noen av oss greier å ta inn over seg. 54 prosent arbeidsledighet blant spansk ungdom! Mitt tips er at denne generasjonen fortapte neppe syns «har vi ikke snart nok?» er noe relevant spørsmål.


SAS: På rätt väg?

I Tyskland – det økonomiske lokomotivet i EU – tjener 20 prosent av lønnstakerne under 13.500 brutto i måneden. 71,25 kroner i timen.

Til hvilken ende av Helvete er kapitalismen i ferd med å føre oss?

Jeg er i tenkeboksen i dag, og stiller meg sjøl spørsmålet: Hva om man plutselig oppdaga store forekomster av olje og gass i den delen av Middelhavet som tilhører Hellas, Italia og Spania? Skulle vi da ha fortalt grekere, italienere og spanjoler at de pent får la olja ligge – på grunn av faren for global oppvarming?

Are you kiddin’ me?

Men da har vi plutselig landa hos Statoil, ei pølsebu som vurderer å flytte deler av virksomheten utenlands – av skattemessige hensyn! Som en kamerat sa det på puben her om dagen: «Du skal vite det, Arild, at jeg ikke ser bort fra at det fins store huller i min uvitenhet!»


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.