Arild Rønsen

Himmel og Helvete i fotballen

0-1 for Albania – så skal «Drillo-fotballen» kastes på historias skraphaug?

Seniorkommentatorene i Dagbladet og VG var ikke vonde å be etter det flaue nederlaget for representantene for lilleputtnasjonen som en gang ble omtalt som «sosialismens fyrtårn i Europa». Delete, sto det – over hele skjermen, og over hele forsida. Underforstått, det vil si i klartekst: Drillos tanker om fotball er utgått på dato.

Er det så enkelt? Nei. Ingenting er lettere glemt enn hva en skråsikker fotballkommentator mente i går. Og denne gang blir det bare for dumt.

Vi spilte ingen god kamp mot Albania, men alle som har sett et par fotballkamper kunne se at Norge var det beste laget på Ullevaal. Under «normale tilstander» ville de som spilte i rød drakt vunnet denne kampen med god margin – selv om det må kunne kalles en skjebnens ironi at Drillo ryker på en innøvd dødballsituasjon. Glimrende utført! Hvem kunne se for seg at mannen som sto innerst inne ved Jarstein plutselig skulle befinne seg i boksens ytterkant – med et skuddbein som muliggjorde et lykketreff av en annen verden?!

Tarik Elyounoussis sjanse er stor, og renner ut i sanda som følge av en ganske så tilfeldig stopperfot. Men sjansene til Moa og Markus Henriksen blir nærmest på spektakulært vis somla bort. Ingen av disse spillerne skyter vanligvis rett på keeper fra henholdsvis ti og seks meter! Det er nærmest statistisk umulig at det skjer to ganger i løpet av én og samme fotballkamp!

Tilfeldighetenes spill? Så avgjort! Og hva ville stått å lese i VG og Dagbladet om «normale tilstander» hadde herska – altså at Moa og Henriksen hadde scora? «Drillo-fotballen er død?» Nix! Drillo ville blitt båret på gullstol inn i bussen! Og i etterkant av Sveits-floppen mot Kypros ville vi så godt som vært i Brasil – i hvert fall i VG og Dagbladet!

Jeg kunne skrevet det for dem: «Om alt annet går som det skal. Og det skal det. Så handler det nå bare om å slå Sveits. Hjemme på Ullevaal. En overkommelig oppgave. Vi spilte uavgjort mot dem i Bern. Det er bare å pakke strandskoa, folkens. Og sette kurs for Copacabana. Drillos er på vei mot det ultimate karneval!»

Slik gikk det ikke. Men vi ligger fire poeng bak, og det er 15 igjen å spille om. Jeg tror fortsatt at nøkkelen ligger i å slå SveitsUllevaal. Gjør vi det, og Albania og Island spiller uavgjort, vel … da er det bare å hente fram strandskoa, folkens! For Albania i Tirana 7. juni skal være enkel match!

Om sportskommentarjournalistikken er lett forgjengelig?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.