Arild Rønsen

Brutalt bra!

Mer brutalt blir det ikke, i skjæringspunktet jazz/heavy metal.

De er ute med sitt sjette album, og det blir feil å si at de overrasker. Men det blir helt korrekt å si at de aldri har vært bedre!

En egen sjanger? Njaaa … Andre gjør jo forsøk i samme retning, men i landskapet tung metal – vi snakker vel black metal – og jazz, kjenner jeg ingen som gjør det bedre enn Shining.

Bandleder Jørgen Munkeby har fortid i Jaga Jazzist; ikke til å forundres over, forresten – for Jaga har jo holdt på med et og annet mystisk gjennom tidene! Men de har aldri tatt’n så til de grader ut i det ekstreme som Munkeby gjør med sitt Shining.

Han spiller etter hvert ikke mye verken fløyte eller saksofon, selv om innsatsen på «How Your Story Ends» er cool så det holder. Han holder på med sine keyboards, mens han i første omgang synger. Synger? Vel … vi snakker black metal, og der gjør man ikke akkurat forsøk på å etterligne Frank Sinatra.

Mest metal? Mindre Jazz? Svaret er ja. Låtmaterialet er skjært til beinet. Komposisjoner som varer mellom tre og fire minutter; mye kortere enn Led Zeppelin.

«One One One» spilles høyt. Istedenfor å irritere naboene, skal jeg derfor i morgen kveld invitere dem ned til meg. Til en helt annerledes opplevelse. Med en sixpack på bordet, er jeg sikker på at de kommer til å elske Shining! (Og dermed tilgi meg oftere enn jeg strengt tatt fortjener. En vinn-vinn situasjon, enkelt og greit.)

SHINING
One One One
Universal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.