Arild Rønsen

Full fres for vei og bane!

Har Frp rett i samferdselspolitikken? Jeg tror det.

Jeg er ikke for at landets regjering skal bruke penger som fulle sjøfolk, men i samferdselspolitikken blir jeg mer og mer overbevist om at Frp har rett. Ingen har til nå greid å overbevise meg om at det er lurere for det norske folk å eie de dyreste eiendommene i Regent Street enn å ruste opp infrastrukturen – nå, som vi har penger til det.

Det høres umiddelbart sjukt ut når Frp foreslår å bruke 455 milliarder ekstra på vei og bane. Men beløpet er faktisk temmelig identisk med overskuddet i Oljefondet i fjor – og Frps forslag går ut på å bruke det over en tiårs periode. Og Frp er ikke lenger helt aleine om disse tankene. 18. juni stemte Høyre, Venstre og KrF sammen med Frp om å opprette et nytt fond – Samferdselsfondet. Bare Frp har kommet opp med et tall, men det er ingen tvil om at resten av den borgerlige røkla er på glid.

Jeg er ikke så politisk blåøyd at jeg tror jeg får med meg Jens Stoltenberg på dette. Men Rødt har vel aldri vært fan av handlingsregelen? I dette tilfelle velger jeg å kalle den handlingslammelsesregelen – og hva mener du, Hallgeir Langeland (SV)? Du har lov å si hva du innerst inne mener, nå som det er fritt fram for alle partiene å kjøre sine egne saker fram til 9. september!

Om jeg hadde vært politiker, ville jeg foreslått dette som et gedigent solidaritetsprosjekt. Vi får vei og jernbane, mens søreuropeiske anleggsarbeidere får jobb. Sett bort hele jobben til arbeidsfolk fra Spania, Hellas og Portugal! De skal selvfølgelig jobbe på norsk tariff, hvilket vil sette dem i stand til å sende euro i bøtter og spann ned til sine familier.

Husvære underveis? Gi Petter Stordalen jobben med å bygge mobile brakkebyer, og la gjerne noen av konene bli på ferden for å holde orden i kantina. Økologisk og kortreist frokost, lunsj og middag til alle mann! Dette må da Trygve Slagsvold Vedum og Per Olaf Lundteigen være tilhengere av?

Blir det inflasjon? Hvis jeg skal tru på det, må noen komme opp med argumenter jeg foreløpig ikke har hørt. Og er det ikke sånn forresten, at Øystein Olsen i sentralbanken ønsker seg noe høyere inflasjon?

(Denne artikkelen sto å lese i min faste spalte i Klassekampen fredag 5. juli, og en oppvakt leser har allerede gjort meg oppmerksom på at jeg har meningsfeller – langt ut på venstresida. Fra økonomieksperter. Hør det glimrende intervjuet med økonomiprofessor Rune Skarstein i På livet laus fra 20. juni! Det tar deg en snau halvtime, men det har du tid til! Garantert!)


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.