Arild Rønsen

Uverdig

Jeg tror ikke Fotballforbundet helt overskuer de mulige konsekvensene.

Egil «Drillo» Olsen overdriver neppe, når han sier at han ble «overraska over tidspunktet» da han fredag fikk sparken. Hvor mye penger tildragelsen har kosta NFF, og dermed norsk fotball, får vi nok aldri greie på. Men jeg har en sterk følelse av at det ikke er billig å sparke Egil Roger tre måneder og to kamper før kontraktstid.

Jeg mener avgjørelsen er skandaløs, grunnleggende råtten, og uverdig. Skulle virkelig Drillo, nasjonens eneste frelser på internasjonalt plan, sitte igjen med 0-2 for Sveits som avskjedsminne? Dette er naturlig nok følelsesbetont, men jeg tenker:

Hva om mirakelet skulle skjedd; at vi vant de to siste kvalikkampene; at det skjedde noe i Danmark-gruppa som gjorde at vi ble blant de åtte beste toerne; at vi således kom til play-off – og at vi havner i Brasil neste sommer? Har virkelig de høye herrer i NFF mage til å la det mesterskapet gå uten Drillo på benken? Er ikke han den eneste landslagstreneren i verden som aldri har tapt for Brasil? Etter flere forsøk, og ett av dem i en for oss avgjørende VM-kamp?!

Hva kan skje nå? Per-Mathias Høgmo kan få æren for den mirakuløse utviklinga jeg har skissert ovenfor – og dermed få flying start på sin karriere. På den annen side; han kan komme til å tape de to siste kvalikkampene – med nøyaktig samme lag som Drillo ville innkalt - og dermed få en så elendig start på sin tid med landslaget som overhodet mulig.

Fallhøyden er mildt sagt skremmende. Og er den verdt det? Det framholdes som argument at Djurgården ga sin trener frist til førstkommende mandag med å skrive under en ny treårsavtale. Men det har da ærlig talt ingen verdens ting med datoen for hans start som norsk landslagstrener å gjøre? Kunne virkelig ikke Fotballforbundet ansatt Høgmo nå, og så bedt ham begynne i stillinga 1. november eller 1. januar 2014 – på betingelse av at Norge var ute av Brasil-VM? Og i verste fall måttet betale Høgmo for et halvt års forberedelser til Em 2016 og VM 2018? Selvfølgelig kunne de det.

Er det mulig å gjøre alle mulige feil på en gang? Åpenbart. Det har Norges Fotballforbund nå dessverre bevist. Og mannen det er all mulig grunn til å ønske lykke til på reisa – Per-Mathias Høgmo – har ingen verdens skyld i skandalen.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.