Fotballforbundet vil bygge Tarik Elyounoussi som «profil». De har en vei å gå.
Norsk herrefotball, hovedsakelig representert ved flaggskipet det norske herrelandslaget, har et omdømmeproblem. Når det norske folk blir spurt om foretrukne idrettsprofiler, kommer én fotballspiller inn på Topp 20 – landslagskaptein Brede Hangeland. Han havner på 18. plass – med en hærskare av skiløpere og håndballspillere foran seg.
Det fins mange årsaker til omdømmesvikten. Hovedforklaringa ligger muligens i elendige resultater, både for klubb- og landslag. Men påstander om økonomisk svindel – riktignok tilbakevist i norsk rett – gjør ikke saken enklere for fotballens omdømmebyggere. Å avsette kongen av norsk fotball, Drillo, en måned og to kamper før kontraktens utløp? Vel, det fins forskjellige oppfatninger om akkurat den beslutninga.
Til Sportsdb18 på TV 2 sier NFFs president Yngve Hallén at forbundet «på en måte har jobba med Tarik» - altså for å gjøre han til en slags «ambassadør». Det er ikke vanskelig å være enig i det valget, men om Hallén lytter til NRK radios intervju med Tarik i anledning omdømmesvikten – ja, da vil presidenten ganske raskt skjønne at en smule voksenopplæring vil være på sin plass.
Ha i mente at kvinnelandslaget tok sølv i Sverige-EM i sommer når du leser hvordan Tarik ser på kvinnefotballen. Han mener det «skjer mye rart på banen», og at dét kan være forklaring på at publikum syns det er «artig å se kvinnefotball». Spesielt trekker han fram en episode der det ble scoring etter et skudd fra midtbanen.
Men Tarik! Jeg husker at David Beckham ble hylla opp i skyene for å ha scora fra midtbanen! Og har ikke Jone Samuelsen uoffisiell verdensrekord? Etter at han i kampen mellom Odd og Tromsø scora fra langt inne på egen banehalvdel – med hodet! Han nikka ballen i mål, fra 60 meter! Og meg bekjent sto det ingen dame i mål for Tromsø!
For mange år siden var jeg sjøl kritisk til hvordan kvinnefotballen framsto. But those days are long gone! De beste jentene har like gode tekniske kvaliteter som sine mannlige kolleger, og det er for lengst slutt på den tida da du kunne spille på toppnivå i norsk kvinnefotball som «listefyll». Den som ikke skjønner såpass er helt opplagt med på å forsterke et akselererende omdømmeproblem.
Jeg kommer til å tenke på Mark Twain, som mente at journaliststanden ofte bare preg av ubegrensa sjøltillit, kombinert med ubegrensa uvitenhet. En ekstremt dårlig kombinasjon – også for fotballspillere. I hvert fall om man er tiltenkt rollen som profil i omdømmebygging.
Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.