Arild Rønsen

Gi russerne medaljen, Martin!

Nå har vi sjans til å gå foran. Ingen medalje til Johnsrud Sundby.

Det er ingen som vil beskylde Martin JS for bevisst å jukse. Johnsrud Sundby må vel være den streiteste idrettsstjerna Norge ha fostra siden Toralf Engan – og han gjorde etter sigende ikke annet feil enn å være fryktelig nervøs før han satte utfor. (Derfor skal det visst ha blitt en cognac eller to, også – der oppe på toppen.)

Men glippen ved å skifte spor, rett foran nesa på Maksim Mikhailovitsj Vylegzjanin, tre meter før mål, der russeren åpenbart kunne ha stikki fram tåa, og stjålet bronsemedaljen? Her bør Johnsrud Sundby instruere sine sjefer i Norges Skiforbund. Hans tale bør være enkel og lettfattelig:

- Vylegszjanin skal ha medaljen!

Martin JS var sliten, og gjorde ikke dette med vilje. Men det er ikke det som teller. Poenget er at han høyst sannsynlig fratok Vylegzjanin bronsemedaljen, på grunn av ureint trav. I fotball får man gult kort om man har gjort noe ulovlig; som regel kommet alt for seint inn i en takling. Det er helt uten interesse hvorvidt han som takla gjorde det «med vilje». Kommer du for seint inn, så kommer du for seint inn. Gult kort.

Kan det være så vanskelig? Tenk hvilken prestisje Norge, som idrettsnasjon, ville vunnet - om vi hadde fulgt denne oppskriften! Jeg er redd det ikke kommer til å skje.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.