Arild Rønsen

Hvor ble det av den edle parafinvoksen?

Hvor vanskelig kan det være å preparere et par ski som bare skal gli så godt som mulig?

Det er litt pinlig å høre sytinga over den norske smørebua. I omvendt rekkefølge, altså at svenskene hadde mislyktes med smøringa … hadde vi da hørt mye om smøring? Men la gå; det er opplagt at «verdens beste smørerteam» så langt har mislyktes. Therese Johaug skal jo ikke gå i mål med isklumper under skia, det skjønner alle.

Det er heller ikke umulig å forstå at det kan være vanskelig å finne korrekt smøring for påskeføre i 14 grader Celsius, klassisk stil, der festet er helt vesentlig – enn skjønt; rødt klister er vel det enkle svaret? Vanskeligere er det å forstå at det skal være trøbbel å finne korrekt smøring til samme føret i fristil, der hele vitsen er å få skia til å gli så fort som mulig. Og bare det. God gli.

Hva skjedde egentlig med parafinvoksen? Fra min oppvekst husker jeg med glede tilbake på forberedelsene til skisesongen. Tidlig november måned, vil jeg tro – hvilken aroma som lå over tre-rommer’n i andre etasje i Vallefaret 11! Impregnering fra Bergendahls! Og her blei det ikke spart på varene! Så vakre skisålene blei, der treet blei pensla så mange ganger at treverket til slutt var blåsvart! Og den lukta i leiligheten!

Som pappa pleide å si: «Det hjelper ikke hvor god du er, om utstyret ikke holder mål. Du kommer ingen vei uten gode ski!»

Skismøring er en kunst, og det har det vært så lenge folk har gått på treplanker. En gang i verden handla det om saueblod, nøkkelost, ørevoks, og likfett!

Men vi som tok skimerket - og i løpet av sesongen gikk 50 mil mellom Voksenkollen og Kikut, tilbake til Skjennungstua og helt ned til Ullevål stadion – vil lærte dette med forskjellen på grønn, blå, lilla, og rød, og til sist klister. På vei til hoppbakken i Hegghølet, Lille Hyttli eller Skrøder’n, hadde imidlertid fader’n stålgrep om forberedelsene. For å få best gli, fantes bare to alternativ: Rekord (grønn boks), eller enkelt og greit: Parafinvoks, også kalt kubbelys.

Hva med parafinvoks for Johnsrud Sundby og Northug Jr. i morgen, de som skal gå fristilsetappene?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.