Arild Rønsen

Måtte Allah forby

Har man rett til å krenke religiøse følelser? Selvfølgelig har man det.

Nå er det i ferd med å bli alvor. Vi har hatt karikaturstriden, og det blir ikke mindre alvorlig når tegneseriene flyttes over til popmusikkens arena. Nå har faktisk youtube bukket under for ekstrem islamisme.

Eller – ekstrem religiøsitet, er kanskje mer korrekt å si. Kristenfolket har riktig nok ikke greid å retusjere Madonnas «Like a Prayer», men det begynner å bli snart et halvt århundre siden «Life of Brian» ble forbudt på norske kinoer.

Det handler om Katy Perrys fantastisk fine poplåt «Dark Horse». Et drøyt minutt inn i videoen finner du et «slørete» klipp, der en mannlig skuespiller «brenner opp» foran øynene på vokalisten, som i videoen gestalter en egyptisk dronning. Rundt halsen har mannen et smykke som «former ordet Allah, som er arabisk for Gud» - bilder som altså ble for mye for fundamentalistene som driver www.change.org.

I løpet av to dager har muslimoppropet mot videoen fått 60.000 underskrifter, mens selve videoen er vist 40 millioner ganger på youtube. Skal vi virkelig bry oss om de 60.000? Ja, det skal vi. Men skal vi la oss forstumme av dem? Nei.

Den amerikanske professoren Ronald Dworkin er den som har formulert dette best:

«Den eneste retten man ikke har i et liberalt demokrati, er retten til ikke å bli krenket.»

Kampen mot sensuren – i første omgang mot krav fra muslimske fundamentalister – er med stor grad av sikkert vår tids viktigste kulturkamp. Fordi, som floskelen sier – vi lever i «en global verden». Og i den globale verden må faktisk retten til å drive blasfemi anses som en universell rettighet. Liksom retten til fri religionsutøvelse er det.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.