Arild Rønsen

Come on, you scousers!

Kan en Manchester United-supporter, av hele sitt hjerte, ønske at Liverpool vinner Premier League?

Det er en helt spesiell dag i dag. Den nærmeste fotballhelga man kommer, til det usannsynlige som skjedde i Sheffield – 15. april 1989. Altså, for 25 år siden. Hillsborough-tragedien.

96 Liverpool-supportere omkommer, i tumulter de beskyldes for sjøl å ha forvoldt. Men som de bort i mot 25 år seinere blir frikjent for. Det var ikke Liverpool-fansen som hadde skylda. Det var arrangørene, delvis også politiet.

Det har selvfølgelig vært viktig for familier, for pårørende – for alle som er venner av Liverpool FC – å få denne saken oppklart. Men det aller viktigste er like selvfølgelig selve tragedien. 96 døde. Folk som bare ville gå på fotballkamp. Det er fortsatt nesten ikke til å begripe, 25 år i ettertid.

Så hva skal man mene, når man holder med Man Utd, og håpet om ligagullet for lengst har forsvunnet i tåka? Da må jeg holde med Liverpool! Om de noen gang skulle vinne Premier League (de har heldigvis mislyktes i 24 år) – ja, så la det bli i år! Scouserne trenger denne ”jubileumsfeiringa”; feiring låter helt feil – men det er ikke til å komme bort fra at ”25 år etter Hillsborough” er, vel … verdt å markere.

Jeg kjenner på følelsene som går gjennom The Kop når dommeren blåser i fløyta i ettermiddag. Uret vil stå på 14.37. Seks minutter forsinka for å minnes de tragiske minuttene da kampen i Sheffield faktisk ble spilt. Ett minutt i stillhet for de døde. Fotball skal ikke være sånn. Og måtte den aldri bli sånn igjen.

Men i dag holder vi med Liverpool! You’ll never walk alone!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.