Arild Rønsen

Hvem ønsker egentlig øl på stadion?

Fins det noe sug der ute, etter øl på fotballtribunen?

Hockeylaget i Stavanger var først ute, og nå går byens fotballag i hæla på Oilers. De åpner pub på Viking stadion. Nå er det i og for seg ikke kontroversielt at en pub befinner seg i eller i umiddelbar nærhet av en fotballarena; Ullevaal stadion har i mange år hatt to slike, og meg bekjent er det mulig å få kjøpt seg en halvliter både her og der i nærheten av Jåttåvågen. Det nye er at Viking inviterer folk til å drikke øl under kampen og i pausa.

Noen argumenterer for dette standpunktet med at «vanlige folk må få gjøre det samme som VIP’ene». Det argumentet er ikke vanskelig å snu: Hvorfor i all verden skal VIP’ene drikke alkohol på fotballkamp? Som kommunikasjonssjef Per Tøien i Norges Idrettsforbund sier det: «Ingen tror vel at fotball blir bedre i alkoholpåvirket tilstand?»

Jeg er levende opptatt av fotball, og veit at øl og fotball på et vis hører sammen. Det er hyggelig å ta en øl før kamp, mens man innsiktsfullt ser for seg matchens forløp. Det samme etter kamp; det er svært lite som slår stemninga på Bohemen etter at Vålerenga har banka Lillestrøm eller Brann!

Men er det mange som savner muligheten til å kjøpe øl inne på stadion? Jeg har til gode å høre én eneste stemme ta til orde for en slik ordning. I mine øyne er det nok aggresjon på stadion som det er, uten at den skal stimuleres av ølservering. Og jeg blir ganske så nedstemt av at ølserveringa oppmuntres av Leif Øverland, som av alle umulige yrker har rett til å titulere seg administrerende direktør i Norsk Toppfotball.

Har jeg vært smått tåkelagt under en og annen match? Ja. Og Per Tøien har rett – fotball blir ikke bedre i alkoholpåvirka tilstand. Det er bare oppsummeringa i etterkant som blir mer grøtete.

I denne saken burde Norges Fotballforbund gripe inn med et bastant «nei». Men det blir jo vanskelig, så lenge Norsk Toppfotball, interesseorganisasjonen for klubbene som spiller i Tippeligaen og Adeccoligaen, heier på mer øl.

Må man virkelig gjøre absolutt alt, for å tjene penger?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.