Arild Rønsen

Skam! Skam! Skam!

På tide og tørke støv av et forelda uttrykk: De eier ikke skam i livet!

Det blir en stadig større belastning å høre innvandreren Mazyar Keshvari snakke. Frp-statssekretæren mener vi «må hjelpe i nærområdene», og bruker det som argument for at det fattige Kommune-Norge ikke har «kapasitet» til å ta i mot syriske flyktninger. Oppå det hele nekter han å ta i mot flyktninger med et «komplisert sykdomsbilde» - fordi de er «vanskelig å integrere»!

Noen ganger må man lese ting om igjen og høre uttalelser om igjen, for i det hele tatt å forstå at virkeligheten er som den er. «Hjelpe i nærområdene» - for eksempel i Libanon, der hver fjerde nåtidige innbygger er syrisk flyktning?

I regjeringserklæringa fra Nydalen heter det at Norge skal «prioritere kvoteflyktninger med størst sjanse for vellykket integrering». Jeg er ganske sikker på at det ikke var sånn ment, men svaret er ja: Hvis noe land har bedre mulighet enn andre til å integrere de hardest krigsrammede, så må det være Norge!

Til TV 2 Nyhetskanalen sier Keshvari at Norge «gjerne kunne tatt i mot 100.000 flyktninger, hvis vi lot dem bo i telt i ubebodde områder, men slik behandler vi ikke flyktninger her i landet». Han har faktisk et poeng: OB Wiik-telt og –brakker i verdens rikeste land ville helt sikkert være å foretrekke, framfor tilværelsen i Libanon og Jordan!

Skjønner ikke Keshvari at dette handler om nødhjelp? La oss ta ham på ordet: Hent 100.000! De skal ikke bosettes her permanent, men de trenger en nødhavn! Når 100 flyktninger havarerer i Middelhavet; ville Keshvari da spørre om et slitent passasjerskip er bedre enn å dø i bølgene?

Som nordmann er det å håpe at Keshvari og den blåblå regjeringas synspunkt ikke når fram i verdenssamfunnet. Men det er vel å håpe på for mye – og like greit kan det være. Det omvendte ville vært å foretrekke – at noen der ute tok fatt i dette. At noen satte Norges ufattelig rikdom opp mot bildet av ni millioner flyktninger og «økonomien i Kommune-Norge».

Så kunne Erna & Siv & Keshvari henge der, til spott og spe – på utstilling for hele verden.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.