Arild Rønsen

Eksepsjonell pop-debut

Den mest spennende pop-utgivelsen i 2014? Ligger bare et tastetrykk unna.

Hun har base i London, og heter Tahliah Barnett. Som plateartist heter hun FKA twigs – det er noe med Formerly Knows As … litt sånn Prince-aktig. Og det er faktisk ikke helt ueffent å starte i den enden av det musikalske spekteret. Hvis Prince hadde debutert i dag, ville han ikke usannsynlig ha framstått omtrent som FKA twigs.

Musikken er elektronisk basert. Triphop a la Tricky og dubstep, og masse eksperimentell R&B. Helt annerledes enn Rihanna og Beyoncé, men likevel i familie – langt ut i slekta. Når jeg betegner dette som «popmusikk», fordrer det med andre ord en forklaring:

FKA twigs sikter ikke mot toppen av Spotify/Wimp, til det er hun alt for sær. Markedsmessig ligger hun nok nær Sinead O’Connor og Neneh Cherry – kvinner som for lengst har tatt farvel med det streite popmarkedet. Men musikken er altså likevel pop.

«LP1» er et album du kan lytte til hundre ganger, uten egentlig å legge merke til at du hører på den samme plata. It grows on you, som britene sier – og etter et døgn eller så i selskap med Ms. Barnett skal du ikke se bort fra at du til og med har catcha et par av refrengene.

Katalogiseres uten videre under vignetten «eksepsjonell debut».

FKA twigs
LP1
Young Turs/Playground


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.