Arild Rønsen

Forvaltere av den sunne fornuft?

Når Kristin Clemet i radio tiltaler Rødts leder som «Bjørnar» …? Skal vi klappe? Eller er det utslag av lammende enighet?

Det er ikke nytt for meg at vi lever i en særdeles beskytta del av vår klode. Jeg undres hvor ellers i verden man kan oppleve at en relativt lang, intellektuell samtale mellom ytterste venstre og den ledende markedsliberalistiske tenketanken kan ende opp i tilsynelatende fryd og gammen.

Enig om det meste. Og i midten, mellom Kristin Clemet og Bjørnar Moxnes – den tidligere SV-lederen Erik Solheim. Sjøloppnevnt talsmann for «den sunne fornuft». Noen savna kanskje Ap-leder Jonas Gahr Støre, men han var vel strengt tatt overflødig – for også han hadde vel opptrådt som representant for «den sunne fornuft»?

Erik Solheim har helt sikkert rett i at det meste er mye bedre i dag enn for 20-30 år siden. Barnedødeligheten går ned, polio er så godt som utrydda, de «fremvoksende økonomier» (Clemet) er helt sikkert – ja, framvoksende. Latin-Amerika, nesten hele Afrika, mesteparten av Asia – det går stort sett framover.

Rødts leder er den eneste som heller litt malurt i begeret – han har nemlig observert at «den økonomiske veksten dessverre har stoppet opp», eksempelvis i Brasil. Venstresosialdemokraten Moxnes høres til forveksling lik dem vi før i tida kalte «kraftsosialister»; de som mente at det flotteste synet et menneske kunne få et glimt av var vann i rør. Elektrisitet til folket!

Er det ubetinga sånn, at den økonomiske veksten dessverre har stoppa opp? Hva skjer, hvis fire milliarder indere, indonesere, brasilianere og kinesere får nyte godt av den økonomiske veksten vi her oppe i steinrøysa har opplevd de siste 50 åra? Vil kloden da overleve?

Dette tenker jeg på – samtidig som jeg undrer meg over at de dagsaktuelle krisene ikke blir tema for i hvert fall en liten del av samtalen i NRKs Søndagsavisa. Samtidig som programmet går på lufta, kommer meldinger om at terrororganisasjonen IS (Islamsk Stat) skal ha tatt kontroll over flyplassen i Tripoli – hovedstaden i et land Norge bomba i retning «fred og demokrati» for bare et par år siden.

Det brenner. Fra Algerie i vest - hele Midtøsten brenner - til Ukraina i øst. Med fare for å bli misfortått: Derfra er ikke veien lang til Beijing.

Framgang? På alle fronter?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.