Arild Rønsen

LYSTIG LAG: Det kunne like gjerne vært Thorhild Widvey og Kari Kjønaas Kjos.

I edru tilstand?

Spiller en gjennomsnittlig sjukepleier bedre piano enn Per Husby?

Jeg har tidligere beskrevet det blåblå ministeriet som en «du tror det ikke før du får se det»-regjering. Det er liksom ingen grenser for hvor mye idioti vi må høre før øra faller av. Noen burde ta seg bryet med å samle sitater fra ordskiftet om statsbudsjettet; jeg er redd den boka vil matche «Kloke ord av Carl I. Hagen» med god margin.

Denne uka toppes av Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter og leder av Stortingets helse- og omsorgskomité, Kari Kjønaas Kjos, også hun fra Frp. La meg begynne med Hagesæter, som er sendt i krigen for å fronte forslaget om å heve den momsfrie grensa ved netthandel fra utlandet til 500 kroner. Handelsnæringa spår tap av mange tusen arbeidsplasser, og noen forbereder allerede flytting til Sverige.

Det er ikke vanskelig å forstå dette, selv for en som ikke sitter i styret for Virke. Hvis du som forbruker har valget mellom å kjøpe samme vare til enten 400 eller 500 kroner – hvor vanskelig er det da å velge? Hagesæter har svar på rede hånd: «Men mange irriterer seg over at moms og gebyrer betyr relativt svært mye på små beløp med netthandel fra utlandet.»

Som feriebiskop Fjertnes sa: - Skal vi gjenta det sammen, dere!?


SJUKEPLEIE: Framtidas ansatte?

Selvfølgelig «irriterer» forbrukerne seg over moms og gebyrer! Men hvorfor skal varene være momsfrie fordi de bestilles fra en butikk som har postadresse i utlandet? Dette er like vanskelig å forstå som at Staten har valgt å forære en tysk kremmer flere milliarder for å selge taxfree sprit på Gardermoen. Hvorfor i all verden kan ikke Vinmonopolet drive dette utsalget?

Jeg veit ikke om hun kommer på første eller andre plass denne uka, men nå skal vi til fru Kjønaas Kjos. Hun er satt til å forsvare et kutt på 30 millioner til Den kulturelle spaserstokken. Statens andel er halvparten, men hele ordninga skal vekk. Kjønaas Kjos: «Det er tid for å gå videre i jobben med å gjøre våre sykehjem bedre. Sang og musikk som en del av stell og pleie av eldre, utført av de ansatte

Du må gjerne le, men dette er ikke morsomt. Kjønaas Kjos må ha drukket mye vin sammen med kulturminister Widvey, hun som mener avisene i Norge blir mer «uavhengig» av å miste pressestøtte. Kjønaas Kjos mener åpenbart at sangen og musikken blir bedre, hvis bare helsepersonellet får stå for trallinga. Som en av de ansatte på Dovre Bo- og Servicesenter sier til Aftenposten: «Ikke har jeg sangstemme, og ikke er jeg så god i norsk heller.» Men Kjønaas Kjos er sikker på at det blir «bedre»!

Unnskyld meg; 30 millioner – det samme som én superriking får i skattelette! Hurum kommune mottok 95.000 av ordninga i fjor, et tilskudd som førte til 40 kulturarrangement for kommunens eldre. Men nu skal alt gå så meget bedre.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.