Arild Rønsen

Spellemannprisen - er den lite troverdig?

Mister Spellemannprisen troverdighet, fordi jurymedlemmene ikke får betalt?

Det mener Synne Skouen, og utspillet kommer fra uventa hold. Skouen var musikksjef i NRK fra 1993-1999, og kultursjef i NRK fra 2000-2001. I alle disse årene ble Spellemannprisen utdelt på direktesendt fjernsyn – i NRK. Det er mildt sagt noe underlig at hun som sjef i alle disse årene aldri tok rede på det hun nå sier seg å være «himmelfallen» over.

For jurymedlemmene i Spellemannprisen har aldri fått betalt. Om så skulle ha skjedd, må undertegnede ha blitt særs dårlig behandla. Jeg har nemlig sittet i juryen to ganger, uten å motta det aller minste honorar – og det har aldri falt meg inn å spørre om det. Jeg har tvert i mot oppfatta det som et ærefullt oppdrag. Spellemannprisen betyr mye for de som mottar den, og det å få være med å bestemme hvem som får den oppfatter jeg som et privilegium.


MARTE THORSBY: På dugnadsjobb?

Skouen tviler på at mange har tid og råd og lyst til å jobbe gratis, og mener Spellemannprisen «går glipp av folk som burde sittet der». Det får nå være hennes vurdering, men jeg tror hun tar feil. Når Spellemannsjefen, Marte Thorsby, karakteriserer Spellemannprisen som en stor «bransjedugnad», er det imidlertid grunn til å stoppe opp litt.

Er det sånn å forstå at Thorsby, som til daglig er leder for de multinasjonale plateselskapenes interesseorganisasjon her i Norge, IFPI, får trekk i lønna for å gå på møter i Spellemannkomitéen? De andre medlemmene, som går på rundgang mellom plateselskapene – trekkes de også i lønn for å møte i Spellemannkomitéen? Eller er det sånn at alle møtene i denne komitéen foregår på fritida? Og de som steller med direktesendinga på TV – jeg håper da de får betalt for jobben!? De som serverer på festen, og de som står i resepsjonen og de som vasker rommene på hotellet - de er vel også i betalt arbeid?

Sannheten er, tror jeg, at det bare er juryen som jobber «dugnad». Men det syns jeg er helt OK.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.