Arild Rønsen

Når ble Morten Abel "irrelevant"?

Hvordan kan Norges største avis bedrive en så til de grader historieløs kritikk?

Morten Abel ble lørdag, helt fortjent, tildelt Spellemannjuryes hederspris. Nå kritiseres mannen som for halvannet år siden fylte Stavanger Stadion (!) for å være «irrelevant». Som så ofte før, er det VGs Thomas Talseth som går fremst i hylekoret – og som tar mest feil. Hør på dette:

«Jeg har ikke håndfast bevis for å si at hedersprisen Abel fikk er en del av et avtalt spill. Men jeg tillater meg å spekulere. For en ting er sikkert: Denne hedersprisen formelig hyler av mangel på kontekst … Timing bør være en viktig del av hederspristildelingen. Det bør ikke være slik at man bare trekker frem hvilken som helst gammel hederskar eller -kvinne.»


HARALD SÆVERUD: Født 1897, prisvinner i 1988.

Her kan man virkelig snakke om feil på feil på feil. Hedersprisen er jo nærmest per definisjon en pris som ikke handler om hva som skjedde i året som gikk, der man fortjenstfullt tillater seg å løfte blikket litt utover dagsaktuelle - som ofte viser seg å være lett forgjengelig. Jeg velger hedersprisvinnere, nærmest tilfeldig fra den over 40 år lange katalogen:

I 1984 gikk prisen til Totto Johannessen, en platedirektør (for øvrig et godt eksempel på hvor dum kritikken av Spellemannprisen som bransjepris er). Komponisten Harald Sæverud fikk prisen i 1988 – og siden han ble født i 1897 er det vel ingen grunn til å tro at 1988 var hans mest produktive år? I 1990 gikk prisen til kordirigentene Marie Foss og Torstein Grythe, mens Vidar Sandbeck, født 1918, fikk den i 1992. Arne Bendiksen, født 1926, fikk den i 1995. Wenche Myhre fikk den i 2003, DumDum Boys i 2007 – neppe et av bandets viktigste år på utgivelsesfronten?

For å bruke Talseths smått hjelpeløse norsk: Denne kritikken formelig hyler av mangel på kontekst. Hvem skulle fortjene en hederspris, om ikke den sentrale figuren i The September When, Mods, og Peltz – som i tillegg var den aller første norske soloartisten som fylte Oslo Spektrum?

Var det ikke Henrik Ibsen som sa noe sånt som at når utgangspunktet er som galest, blir resultatet som originalest?

«Annabelle» er forresten en suveren singel! Bedre har ikke norsk pop/soul vært siden … vel, siden vi er i det hjørnet, siden sist gang Morten Abel ga ut et album.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.