Arild Rønsen

DUMDUM BOYS: WiMP har ingen opplysninger om verken Kjartan Kristiansen eller Prepple Houmb.

Er det en god idé, om WiMP blir NRKs arkiv?

Staben på NRKs arkiv- og researchavdeling skal halveres. Krise?

«Kutt» er tidas melodi. I A&R-avdelinga – nei, vi snakker ikke om plateselskapenes A&R-funksjon – men altså Arkiv- og Research i NRK. De som sitter på historien. Den reporteren som skal lage et program om 1960-tallet, kan gå til arkivet og si … vel; finn noe relevant musikk til meg. Men i arkivets musikkseksjon går et ytterliggående forslag nå ut på å nedbemanne fra 20 til tre stillinger!

Resultatet er selvfølgelig at den enkelte reporter må grave i arkivet på egenhånd. Det snakkes om å innlede et samarbeid med den ypperlige strømmetjenesten WiMP, og det kan nok i visse sammenheng være en god idé.

Problemet er at WiMPs største svakhet nettopp er historien. Hos WiMP kan du hente det meste (men langt fra alt). Men hos WiMP får du ikke vite noen verdens ting om hvilke musikere som spiller i hvilket band! Her fins ikke en covertekst! For å vri litt på Ole Paus: Du får musikken, men det er også alt du får.


THE BEATLES: Utafor arkivet i WiMP.

Det sier seg også sjøl at NRK tar sjanser om de hviler seg for tett inntil en kommersiell aktør som WiMP. Strømmetjenesten går nå inn i sitt sjette år – og hvem veit om den eksisterer om seks nye år? Hva gjør i så fall NRK da? Hopper over til svenskbaserte Spotify? En slik praksis minner svært lite om det man forbinder med en arkivtjeneste.

Tilfanget – både det historiske og det dagsaktuelle – er en annen grunn til bekymring. For å ta det mest åpenbare: The Beatles fins ikke hos WiMP. Jeg frykter vel ikke at NRK kaster «Revolver» og «Abbey Road» på søppeldynga om de formaliserer et samarbeid med WiMP. På den annen side … Hvor høyt opp på lista over Thor Gjermund Eriksens prioriteringer vil et omfattende og plasskrevende platearkiv stå, den dagen NRK flytter inn i nye lokaler?

Og hvem veit om strømmetjenester i det hele tatt eksisterer litt fram i tid? Kanskje velger flere å gjøre som Taylor Swift – å sky strømmetjenester som pesten? Jeg håper ikke så skjer, for strømmetjenesten er i mine øyne og ører noe av det mest geniale som er oppfunnet i musikkindustrien. Men kan vi vite, ved inngangen til 2015? Svaret er nei.

Men fins ikke alt i Brønnøysund? I teorien skal det være sånn, men alle veit at sånn er det ikke. Mitt tips er at NRKs lydarkiv er mye, mye større enn det som fins i Brønnøysund. Sendte punkbevegelsen lovlydig det obligatoriske eksemplaret til det statlige arkivet? Neppe. Men NRK fikk ganske sikkert både ett og to og tre promo-eksemplarer!

Et tett samarbeid med WiMP er altså ikke bare dristig. Det kan vise seg å være dumdristig. Med andre ord er det grunn til å rope varsko. NRK kan ikke, og må ikke, kvitte seg med den faglige kompetansen i sitt platearkiv! I denne saken står faktisk viktige, nasjonale interesser på spill.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.