Arild Rønsen

Hva gjorde Vår Staude galt?

Vår Staude ber om en slags unnskyldning, og sier hun var «klønete». Men var hun det?

Programlederen i God morgen, Norge intervjua denne uka Arsha Maimouni, en fremadstormende R’n’B-artist. Intervjuet har fått enkelte muslimer til å bli såååååå forferdelig indignert.

Av det jeg har lest – jeg så aldri intervjuet live – finner jeg ett spørsmål upassende. Det er når Staude spør Maimouni: «Hvor er du fra, egentlig?» Det kan jo ha vært en måte å få fram at fyren bor på Grønland i Oslo, bare at han skulle få lov å si det sjøl. Men det framstår unektelig som uttrykk for at journalisten har gjort særdeles dårlig research.

La meg illustrere: En musikkjournalist spør ikke musikeren hvem som har produsert albumet, når begge sitter der med det innholdsrike CD-coveret i hånda.

Men så spør programlederen: «Arshad, du er muslim. Sist jeg sjekka var det å være profesjonell musiker, slik du satser på, ikke er helt forenelig med den troen. Hva slags reaksjoner har du fått?»

Jeg spør: Er ikke dette et helt relevant spørsmål? Bloggeren Mala Wang-Naveen vil «gjemme seg» over «et av de flaueste øyeblikkene i norsk journalistikk».

Det er en utbredt oppfatning – også blant muslimer, om jeg har forstått det rett – at en profesjonell musikerkarriere er uforenlig med troen. Så hvorfor skal ikke Arshad bli spurt om hvordan han ser på saken? Hva er feil med det?

Midt på ‘90-tallet intervjua jeg Deepika (nå Deeyah) Khan, den gang en fremadstormende muslimsk popartist. Selvfølgelig snakka vi om det å være muslim, attpåtil jente, og kjempe seg fram i en ekstremt mannsdominert bransje. Hvis jeg ikke hadde reist denne problemstillinga, ville jeg unektelig forsømt min oppgave. Deepika ble da også etter hvert tvunget i utlendighet som følge av hva hun oppfatta som trusler fra muslimske miljø.

Jeg syns kritikerne av Vår Staude burde ta en telefon til Bjørn Eidsvåg. Still så spørsmålet:

«Du er utdanna prest og har praktisert i Den norske kirke, Bjørn. Hvor mange ganger har du blitt spurt om ditt artistliv har provosert mange kristne?»

Som Jan Erik Vold sier det: - Vent så bare, på svaret.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.