Arild Rønsen

Ja, hva om vi sier det sånn?

Noen ganger kommer det sanger det rett og slett føles litt urettferdig å beskrive med ord.

Kjenner du følelsen, da musikken overmanner deg totalt? Da ingenting annet teller, og tårene bare triller? Jeg gleder meg til Paul McCartney 7. juli, selv om jeg veit at den som måtte se i min retning må tro jeg er i begravelse. Det burde ligget et håndkle under mine føtter når han synger «Maybe I’m Amazed», «Hey Jude», og «Let It Be».

Det samme skjer når jeg ser og hører Miles Davis spille «Time After Time». Det er nesten så jeg blir religiøs, og tenker at det må da være dette som er Himmelen? Nå har jeg fått en norsk låt som nærmer seg dette sjiktet.

«Sett At Vi Sier Det Sånn», åpningskuttet, er fullendt popmusikk. Det kan ha noe med at jeg umiddelbart hørte at Prepple Houmb var duettpartner, men uten å ha fasiten i hånd var jeg helt sikker på at dette vidunderlige stykke musikk var skrevet av Kjartan Kristiansen. Han er mannen som kan komme opp med sånne perler. Så er det altså Bertine Zetlitz som har eneansvar.

Det er ikke bare musikken, lekkert skrudd sammen av Håkon Gebhardt. Dette er rockpoesi av ypperste klasse, henta fra avdeling Bob Dylan. I «Not Dark Yet» synger han: «I can’t even remember what it was I came here to get away from»; lyrikk som får meg til å tenke, at hva er denne mannen egentlig lagd av? Den følelsen får jeg av «Sett At Vi Sier Det Sånn». Smak på tittelen … Snakk om smak av honning! Hun makter noe av det samme i «Brukne Spyd».

Jeg regner med at det er tilfeldig at hun nok en gang gir ut plate samtidig med Madonna, men det gir meg i det minste en unnskyldning for å fortelle at de musikalsk sett gjør sammenfallende grep. Electro-pop og et mer akustisk orientert lydbilde i skjønn forening. Den nye retninga kler dem begge, og det låter på ingen måte konservativt.

Alle låtene på dette albumet er fine, men du skjønner sikkert at det blir urettferdig å måle det øvrige materialet mot «Sett At Vi Sier Det Sånn». Hun har i sannhet fått følge av gledelig mange jevnbyrdige i løpet av de siste månedene, men Bertine Zetlitz setter likevel sin egen standard.

BERTINE ZETLITZ
Tikamp
Sony Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.