Arild Rønsen

Podkast – er ikke det rett og slett radio?

En komiker har fått intervjue Barack Obama, og serverer det som podkast. Revolusjonerende nytt?

Suksess-podkast’en «Serial» har skapt en slags trend. Det handla om et uoppklart mord, og noen uavhengige snushaner som ikke var fornøyd med behandlinga i rettsapparatet. Dermed lagde de sin egen serie, presentert som podkast.

Men hva er podkast, om ikke radio over nettet?

Komikeren som har gjort scoopet å få intervjue Obama på privat radio – altså podkast – har i tillegg brukt tre dager på å redigere innslaget! Kanskje har komikeren til og med måttet gå veien om Det hvite hus for å få det redigerte programmet godkjent?

Jeg hører mye radio. Mange timer hver dag. Men det er flere år siden jeg slutta å høre analog radio. Jeg har radio i mobilen, i PCen, i TVen – og jeg har aldri forstått dette med at «du kan laste det ned som podkast». Selvfølgelig kan jeg det. Meg bekjent ligger alle radioprogram som sendes i NRK klar i kanalens nettleser. Alt jeg behøver å gjøre, er å søke meg fram – og vips, så har jeg «podkast»!

Seinest i går hørte jeg alle fire episodene av Radioteatrets fantastiske «Døden ved vann» - der dukka jammen også Ane Dahl Torp opp! Men hva var det jeg hørte? Radioteater i digital form? Eller hørte jeg podkast?

Verden vil bedras, het det en gang i tida. Nå lurer jeg på om jeg skal begynne å lese inn alle kommentarene mine, og legge dem ut som lydfil ved siden av teksten og illustrasjonene. For da blir det vel podkast, eller …?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.