Arild Rønsen

Lisbeth "James Bond" Salander

Er det mulig, enn si fornuftig, å videreføre Stieg Larssons livsverk?

Stieg Larsson fikk aldri oppleve gigantsuksessen han skapte med sine beretninger om miljøet rundt magasinet Millennium og hovedpersonen Lisbeth Salander – som aldri jobba i noen avisredaksjon. Det gjorde, og gjør, derimot Mikael Blomkvist. Stjernereporteren.

Har man lov til å gjøre slikt? Skrive en fjerde bok i Millennium-serien, mange år etter at skaperen har gått bort? Jeg mener svaret er ja. James Bond lever i beste velgående, over et halvt århundre etter at figurens opphavsmann, Ian Fleming, døde. Og David Lagercrantz’ bok er faktisk bare «inspirert av» de tre originale romanene.

Hvis Stieg Larssons mangeårige samboer hadde fått bestemme, ville denne boka ganske sikkert ikke kommet ut. Men familiefeiden lar jeg ligge i denne omgang. Det faktum at oppdraget gikk til nettopp David Lagerkrantz? Helt naturlig, i etterkant av hans fantastiske biografi om Zlatan Ibrahimovic.

Har det blitt ei god bok? Ja, langt på vei. Den er tidvis veldig spennende, og det er aldri vanskelig å kjenne igjen Salander & Blomkvist. Det handler om datakriminalitet – og for all del om mye annen type kriminalitet, blodet flyter – på høyt plan. USA og Russland – og Sverige. Det er lov å mene at det handler om amerikansk og russisk mafia, selv om det meste foregår i offentlig regi.

Lisbeth Salander er litt for suveren underveis etter min smak, den samme innvendinga jeg har mot skikkelsen Johanne i Jan Guillous foreløpig siste roman. Men skitt au – Lisbeth Salander er umulig som annet enn en tegneserieaktig romanfigur.

Så får de hverandre på siste side, etter ikke å ha sett hverandre på mange år – Lisbeth og MikaelJames Bond elsker i åpen båt etter å ha satt hele Spectres våpenarsenal i brann. Og selvfølgelig opplever Millennium en opplagssuksess på linje med Charlie Heboh.

Altså – litt i overkant happy ending. Men underholdende nok – samtidig som vi stifter bekjentskap med Lisbeth Salanders tvillingsøster, som ikke har noen verdens ting til felles med sin søster. Camilla overlever. To be continued? You bet.

DAVID LAGERCRANTZ
Det som ikke dreper oss
Gyldendal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.