Arild Rønsen

Har Per Fugelli "forstått" barneekteskap?

Barneekteskap: Hva er hensikten med å snu Per Fugellis utsagn fullstendig på hodet?

Jeg blir så oppgitt over de hysteriske angrepene på Per Fugelli, i dag representert ved tidligere leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas C. Halse.

Dette har blitt et ordskifte der det er om å gjøre å vri og vende på Fugellis utsagn til det ugjenkjennelige. Alle som så eller hørte Dagsnytt 18 (ligger på nettet) observerte at han ikke forsvarte barneekteskap. Tvert imot. Fugelli tok klart og tydelig avstand, men tillot seg å ha en mening om hvordan budskapet – «dette er forbudt i Norge» - best bør formidles til de som er oppvokst med svineriet som del av sin kultur.

Dette har ingen ting med kulturrelativisme å gjøre. Det handler om å bruke sunn fornuft. Hva har vi å tape på en høflig formaning og forklaring på hvorfor vi har det slik her i landet – og samtidig fortelle hvorfor det er slik i de aller fleste land i verden? Er det ikke vanligvis sånn at du bedre retter deg etter reglementet hvis du virkelig forstår det? En klassiker for oss som har vært i militæret går sånn:

Troppssjefen: - Ingen skal ha ytterklær på oppstilling i morgen tidlig. Ikke om det så er 25 kuldegrader!
Menig Stomperud: - Men hvorfor skal det være sånn?
Troppssjefen: - Fordi det er sånn!

Som revystjerna Kari Diesen så klokt sang:

- Det var ikke det at ‘a sa det. Det var måten hu sa det på!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.