Arild Rønsen

ELECTRIC EYE: Oppsiktsvekkende, indeed!

Fantastisk reklame for norsk indie!

Når rock toucher electronica og skranglerock, og når mye kommer til å ligne jazz. Nydelig.

Jeg var over meg av begeistring, da det selvtitulerte «Kitchie Kitchie Ki-Me-O» ble lansert. Fem år seinere framstår de ikke som et helt annet band, men hamskiftet er betydelig.

Kitchie Kitchie Ki-Me-O anno 2016 er mer eller mindre et hel-instrumentalt band. Fine figurer og riff, på merkelig vis ganske melodisk oppbygde låter – men veldig langt unna refrengrock. De etablerer et groove, så tar de det derfra. Ikke så veldig annerledes enn hva Miles Davis gjorde i sin rocka periode. Likevel er nok den eksperimentelle utgaven av Primal Scream (de er forresten rett rundt hjørnet med nytt album) fortsatt den beste referansen.

Den mest treffende karakteristikken tror jeg må være at musikken er suggererende. Du blir dratt inn i den. Så får man kalle det nøyaktig hva man vil; her fins faktisk også soleklare referanser til snart et halvt århundre gammel prog/psykedelia-rock. Fint låter det, uansett – og ikke skru av før du har hørt siste låt. «Europa» (First Light)» er strengt tatt bare lydkulisser, men dette er jeg hundre prosent sikker på at Arne Nordheim ville satt stor pris på.

Dette er mitt første møte med bergensbaserte Electric Eye, men hvilket hyggelig treff! Man slaø være forsiktig med å dra musikalske referanser for langt. Men tenk deg til U2s «Zoo Station», og du er midt i det musikalske landskapet åpningskuttet «Silent by the River» befinner seg i. Ikke mye stillhet ved elvebredden! «Mercury Rise» har samme type fellesskap med U2s «Even Better Than the Real Thing».

Men Electric Eye er intet copy-band. De driver bare gode tradisjoner videre. Masse romklang på gitar og keyboards, og et basspill som konstant driver musikken framover. Alt for mange av oss går dessverre rundt i uvitenhet om hvor mye fin musikk som lages her til lands om dagen.

KITCHIE KITCHIE KI-ME-O
Are You Land or Water
House of Mythology/Border Music Norway

ELECTRIC EYE
Different Sun
Jansen Plateproduksjon


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.