Arild Rønsen

Forutsigbar krim

Man blir ikke nødvendigvis god krimforfatter av å ha vært en solid politimann.

«Attentatet» er en politiroman – naturlig nok, siden den er skrevet av en suspendert politimann som står overfor sitt livs oppgave. I retten, som tiltalt for grov korrupsjon? I den saken tillater jeg meg å tvile; jeg tror ikke det blir noen rettssak. Magefølelsen sier meg at påtalemakta ikke er i nærheten av å ha nok på Jensen til å våge å åpne rettssak. Jeg er glad det ikke er jeg som skal lange ut med erstatningssummen for mange måneder i varetekt.

Men så til boka. For Jensen får ikke kreditt i min bank – ikke som forfatter, fordi han høyst sannsynlig bare har gjort jobben sin som politimann, i virkelighetens verden. Jeg hadde forventninger til denne boka, ganske spesielt på bakgrunn av fjorårets sjølbiografiske På innsiden». Forventningene innfris ikke, dessverre.

«Attentatet» er urtradisjonell i sin sjanger. En politimann, et stykke opp i systemet, som er i klammeri med sine øverste ledere. Vi som lesere skjønner på brøkdelen av ett sekund hvem det er som har rett – «vår mann», selvfølgelig. La gå med det; slikt har skjedd før i litteraturhistorien. Man behøver ikke gå lenger enn til «Beck». Verre er det med de nære ting, som det het i en 50-talls schläger.

En halvtimes tid trodde jeg at en slags kjærlighetshistorie var helt ute i tåka, men etter hvert viser det seg at kvinnen faktisk har mer enn et underliv å spille med. Likevel – disse scenene er så platt beskrevet at det er vanskelig å forstå hvordan de har kommet helskinna gjennom korrekturen i et forlag av Kagges størrelse.

OK, som tidtrøyte? Ja, men det fins så utrolig mange andre tidtrøyte-bøker jeg ville anbefale framfor denne. Men sluttsekvensen mer enn antyder at det kommer en oppfølger ...

EIRIK JENSEN/THOMAS WINJE ØIJORD
Attentatet
Kagge


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.