Arild Rønsen

Burkini

Hvor farlig kan en heldekkende badedrakt være?

Jeg glemmer Carl I. Hagen. Mannen som til daglig er motstander av at staten blander seg inn i folks privatliv, vil ha forbud «av hensyn til den voldelige og krigerske islamismen – burkini er symbol for islamismen». Mer alvorlig er det at folk som tidligere SU-leder Andreas C. Halse støtter Hagen – ja, Halse vil til og med innføre forbud mot hijab i skolen.

Jeg har tidligere fortalt om kameraten min, han som ble kasta ut av guttemusikken fordi han nekta å klippe håret. Husker kvinnene hvor mye bråk det ble da de forlangte å kaste toppen på bikinien på ’70-tallet? «Kan gutta, kan vi!» Et blikk på dagens badestrender gir et noe annet inntrykk. Tidene skifter, får man si.

Men vi kan altså ikke forby visse antrekk. Jeg holder niqab og finlandshette utenom; det handler om noe helt annet (og det skjønner alle som vil forstå). Det er ikke bra at noen småjenter tvinges til å gå med hijab, men det rettferdiggjør ikke forbud. Mange muslimske jenter i puberteten velger å ta på seg hijab, i et slags ungdomsopprør. Og faktisk – det er ofte usedvanlig stilig. Unn deg en tur østover med t-banen i Oslo, og du vil skjønne hva jeg mener.

Til burkinien. Motstanden mot dette plagget skjønner jeg rett og slett ikke noe av. I Australia er plagget blitt dødspopulært på kort tid – ikke først og fremst for muslimske jenter, men for sportssvømmere som ønsker å skåne kroppen for sola! Er det sånn ment, at de som ifører seg burkini som idrettsantrekk skal tillates, mens de som bruker det av religiøse årsaker skal forbys?

La meg minne om at bikini ikke ble allment akseptert før Ursula Andress steg opp av havet i møte med James Bond i 1962. Og dette er selvfølgelig det vesentlige: Burkini gjør det umulig for muslimske jenter å skulke svømmetreninga. Burkini er altså et viktig bidrag til integrering, og ikke minst – et viktig bidrag til at også muslimske jenter lærer seg å svømme. Det må da være mye viktigere, enn at gubber i forskjellige alder ikke «liker» damer i heldekkende svømmedrakt? Feite, halvgamle mannfolk i tanga … Jeg veit ikke helt, jeg. Men forbud?

I Frankrike er det forbudt for offentlig ansatte å henge et kors i kjede rundt halsen. Hva mener burkini-motstanderne – eksempelvis Andreas C. Halse; burde vi innføre et lignende forbud i Norge?

Men hva driver regjeringa med i atompolitikken? Fra Stortinget har den fått pålegg om å jobbe i retning et juridisk forbud mot atomvåpen. Men i FN stemmer Norge sammen med 23 etterdiltere, mot et massivt flertall av FNs medlemsland. Av hensyn til hva? Natos atomstrategi, som tillater første-bruk av atomvåpen. Samtidig som Obama, ifølge Sverre Lodgaard, nylig uttalte at «USA ville arbeide for å skape de objektive forutsetningene for en overgang til ikke-første-bruk».

Når inntreffer den muligheten, om ikke nå – nå som et stort flertall av FNs medlemsland etterspør et forbud?

Ukas lydspor – to denne gang:Ed Harcourt – «Furnaces». Lori McKenna – «The Bird & The Rifle».


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.