Arild Rønsen

Tåkeprat

Det er plagsomt å høre politikere argumentere stikk motsatt av hva de egentlig mener. Heidi Nordby Lunde.

Det kunne vært et glupt trekk, da NRK P2s Ytring i dag inviterte to politikere fra høyresida til debatt. Det ble dessverre bare surr og rot.

På dagsorden sto taxfree-ordninga. Minervas Jan Arild Snoen vil ha den vekk, men for en gangs skyld var også han usedvanlig knotete. Standpunktet hans er imidlertid greit nok. Staten taper rundt regna fem milliarder på taxfree-handelen. Senk da heller avgiftene på Vinmonopolet tilsvarende, og henvis kundene til sitt lokale polutsalg. Pengene som går til å subsidiere flyplasser i distriktene kan bevilges over det budsjettet man vanligvis bruker til sånt – Statsbudsjettet.

For å forsvare dagens ordning, hadde altså Ytring henta inn Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde. Og da ble det bare tull – sånn som det alltid blir, når man blir bedt om å gå i krigen for et standpunkt man i virkeligheten ikke har. Hun – Høyre-dama – snakka om hvor fint det er at «de rike reisende i byen subsidierer vanlige folk i distriktene»!

I et av sine tåkete svar – en god illustrasjon på hvor tåkete denne debatten ble - forsvarte hun flypassasjeravgiften, en avgift alle veit at hennes parti egentlig er motstander av. Etter å ha vært innom Danskebåten, konkluderte hun med at taxfree var bra - fordi ordninga er den eneste konkurrenten til Vinmonopolet! Taxfree er altså ikke bare et gode med hensyn til «vanlige folk i distriktene», den er sågar nødvendig av hensyn til den frie konkurranse!

Saken er jo veldig enkel å forklare. Både Høyre og Frp har programfesta at de vil senke alkoholavgiftene. Det kan de ikke gjøre, på grunn av Knut Arild Hareide i KrF. Vanskeligere er det ikke. Hvorfor kan ikke Heidi Nordby Lunde si noe som er så enkelt? I stedet blir hun sittende som litt av en tulling i radiostudio – og det kler henne veldig dårlig.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.