Arild Rønsen

Feelgood med slitesterke deLillos

deLillos gir ut nok et album som tåler og høres om og om igjen. Eller atter, som det vel heter på deLillosk.

Syns du det er merkelig at Lars-Fredrik Beckstrøm får åpne et deLillos-album? Du tar i så fall helt feil. Noe av hemmeligheten med dette bandet er at alle komponistene skriver deLillos-sanger – rett og slett. «Jesusmannen» er så visst en spretten åpningslåt, og ikke så veldig mange tekstforfattere får stabla så mange ord etter hverandre på en og samme linje!

Det akustiske pianoet er med åra blitt helt sentralt i deLillos’ lydbilde, og ligger stakkato og tungt i bunnen av tittelkuttet. Basslinjene er her forresten geniale; omtrent som et riff å regne.

Ellers er dette et deLillos-album nøyaktig slik vi kjenner dem. Hvem andre kan skrive en fin sang om »Bjørg Johansen», en frue om hvem det heter – «Barna syns at du er kjempesnill/Som hjelper til med alt de vil»? Selvfølgelig er hun også kjempeflink til å vaske opp. deLillosk – rett og slett.

Når jeg hører åpningsakkordene i «Første ettersommerdag», begynner jeg hver gang å synge på R.E..M.s «Radio Song»«the world is collapsing …». Det er muligens ikke tilsikta, men det er uansett alltid lov å stjele i popmusikk. Jeg får den samme følelsen i «Din egen mann», og det irriterer vettet av meg at jeg ikke husker hvilken kjent låt den henter sin stemning fra!

Lars Lillo-Stenberg har en søt drøm om en gang om å få synge sammen med «Graham Nash», men det er først i den neste sangen, «Din egen mann», at han og bandet låter som Crosby, Stills, Nash & Young – som de også gjør i «Den sangen».

De har alltid vært flinke til å synge flerstemt; dette er en øvelse deLillos alltid har lagt mye arbeid i – så også denne gang. Hør på koringa i «Det kalde vannet», og du hører faktisk The Beatles. Og den gjengen kunne kore! Om det fins en sentrallåt på dette albumet, må det være denne. Dette er virkelig popkunst.

deLILLOS
Peiling på seiling
Drabant Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.