Arild Rønsen

Suverene Emeli Sandé

Den tar visst aldri slutt, lista over gromutgivelser signert de moderne, kvinnelige popartistene.

Du husker henne kanskje fra åpning og avslutning av London-OL for fire år siden? Like etter var turnerte hun som support for Solange Knowles. Nå må det være soleklart at den skotske jenta med zambiske røtter ikke lenger trenger å være support for hverken den ene eller andre. Hun står fjellstøtt på egne bein.

I likhet med flere av sine samtidige kvinnelige vokalister og låtskrivere, velger hun å hvile tungt på «ordentlige» instrumenter. Ikke et vondt ord om «maskinelle» produksjoner, men det er kult å høre supermoderne popmusikk som teknisk sett, uten store problemer, kan framføres i levende live.

Noen mener hun er jazz-inspirert. Vel … Jeg vil si Emeli Sandé beveger seg mellom streit pop, soul og gospel. Hun har blant annet med seg et stort kor fra sin fars hjemland, Zambia. Det låter fantastisk!

Det kommer ut utrolig mye fin musikk for tida, og for alle som er redd for albumformatet er det verd å merke seg at mange av de mest populære artistene sverger til lange produksjoner. «Long Live The Angels» klokker inn på godt over en time.

Om du ikke stoler på min bedømmelse, anbefaler jeg en prøvelytt på «Breathing Underwater». Popmusikk kan ikke bli stort bedre.

EMELI SANDÉ
Long Live The Angels
Virgin/Universal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.