Arild Rønsen

For ei fantastisk reise tilbake til røttene!

Kan noen spille blues bedre enn The Rolling Stones? Tror ikke det.

Jeg har lenge drømt om å få se disse gamlingene som bluesmusikere. Mick & Keef, på hver sin barkrakk på scenen. (Den som måtte lure på om jeg bløffer, kan bare ta et søk på Arild Rønsen Rolling Stones.)

Her er plata!

For noen uker siden kom filmen og albumet «Havana Moon», et live-opptak fra Cuba. Den utgivelsen var så forutsigbar at den fort gikk i glemmeboka, til og med for disse spalter. Det er virkelig grenser for hvor mange ganger det det er givende å høre «Satisfaction» og «Jumpin’ Jack Flash» - framført i versjoner så tett opp til studioutgaven som mulig; sånn har Mick Jagger for lengst bestemt at det skal være. De eneste som har utbytte av dette albumet, er de som ønsker å høre bandets frontmann snakke spansk. Om ingenting, som vanlig.

Men nå, nå snakker vi bissniss. «Blue & Lonesome» inneholder ikke en eneste nyskreven låt. Vi snakker Chicago-blues, for det meste henta fra ’50-tallet. Det begynte visstnok med at de gikk i studio for å spille inn nye låter, men så varma de opp med en gammel blues. Dermed var det gjort, og det hele var over på tre dager. Disse låtene har aldri vært framført bedre.

Dette er tilbake til røttene, til den gang Mick Jagger og Keith Richards møttes på en togstasjon i Dartford det herrens år 1961. Mick bar på LP-plater med Muddy Waters og Chuck Berry. Historien om rock ‘n’ roll ble endra, en gang for alle.

Hva som overrasker mest? For å være ærlig – ingen verdens ting. Det er ikke akkurat noen nyhet at Rolling Stones kan spille blues. Men at vi skulle få høre dem i dette formatet, snart 60 år etter det tilfeldige møtet i Dartford

Ryktene går om en Stones-turné i Europa neste sommer. Er det lov å håpe på 10 konserter med dette materialet i Oslo Spektrum, istedenfor én opptreden med «It’s Only Rock ‘n’ Roll»Voldsløkka? Denne drømmen går neppe i oppfyllelse. Men det hadde vært no’!

THE ROLLING STONES
Blue & Lonesome
Promotone B.V./Universal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.