Arild Rønsen

Høyere lønn, kamerater!

To års ventelønn! For stortingsrepresentantene! Yippie!

Noen ganger er det høyst nødvendig å gni seg i øya for å skjønne at det man leser er korrekt. For så å lese en gang til. Men dette er altså helt sant:

I går vedtok Stortinget – med stemmene til Arbeiderpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Senterpartiet – at dagens meget lukrative ordning med ventelønn for parlamentarikerne skal utvides ytterligere. I dag sier reglementet at den som forlater Stortinget – frivillig, eller ved at vedkommende ikke gjenvelges – har rett på tre måneders full lønn. I dag er stortingslønna 900.000 i året.

Den avgåtte parlamentarikeren som ikke står i ny jobb, kan deretter får 12 måneders ventelønn. Ventelønna utgjør to tredeler av full lønn – altså 600.000. I løpet av 15 måneder får den avgåtte 825.000 i lønn, uten å gjøre noen verdens ting.

Nå utvides altså ordninga, slik at den avgåtte parlamentarikeren kan gå på ventelønn i ytterligere ett år. Dette vil gi 1.425.000 i lønn – for 27 måneders lediggang.

Som feriebiskop Fjertnes sa det til sin menighet: - Skal vi gjenta det sammen, dere!

Dette skjer i en tid da hele den vestlige verden er opptatt av de økende forskjellene mellom folk flest og eliten. Det er da lovgiverne i Norge finner tida inne til å bevilge seg sjøl en type privilegier som formelig roper på politikerforakt. Forstå det, den som kan.

Det er grunn til å rose politikerne i Høyre, SV og MDG, som stemte mot. Eller, forresten – det skulle bare mangle. Men hva med Arbeiderpartiet?! Skjønner de virkelig ikke at dette er det samme som å skuffe velgere over til høyrepopulistene? Nå stemte vitterlig «partiet for folk flest» også for dette komplett uforståelige forslaget, men i politikken glemmer velgerne fort. Og hvem er det som står opp for folk flest mot eliten, om ikke politikerne i Frp?

Det ble i sin tid sagt at sjefene på YoungstorgetEinar Gerhardsen og Haakon Lie – bare trengte å åpne vinduet for å skjønne hva folk der ute mente. Ja, noen ganger skal det ha vært mer enn nok bare å ta en titt ut av det samme vinduet. Så, hva slags glassbur er det Jonas Gahr Støre har stengt seg inne i?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.