Arild Rønsen

Hvor god er Jørn Lier Horst?

Han har fått det som er av priser i norsk krimlitteratur. Så hvor god er han, egentlig?

Dette er ellevte roman om kriminaletterforskeren Wisting, men den første jeg har lest. Da passer det fint at forfatteren tar oss med til tida før Wisting ble etterforsker – til den gang da han patruljerte rundt i Larvik og omegn. Til den gang da livet besto av å skrive rapporter om branner, småinnbrudd og kollisjoner.

Men Wisting viser allerede tidlig i yrkeslivet evne til å gå egne veier - litt på tvers av ordre, men ikke lenger utafor enn at han etter hvert får tilbud om stillingen han så inderlig ønsker seg: Etterforsker. Jobben får han etter å ha drevet en smule privatetterforskning, og kanskje er han på sporet av å kunne koble mystiske omstendigheter rundt en pengetransport i 1925 og et millionran i 1983?

Det blir litt mange relativt anonyme navn å forholde seg til, men han knyter sekken fint sammen mot slutten. Og se så, om vi ikke havner i nåtid – 90 år etter at en veteranbil ble plassert i en nedlagt låve. Der finner Wisting en Luger, og et lik.

Jørn Lier Horst skriver ikke fantastisk godt, men jevnt over mye bedre enn bare OK. Han liker korte setninger – i det hele tatt er teksten lettfattelig; her har du ikke behov for verken å lese fra toppen av sida eller bla deg tilbake.

Passelig god underholdningskrim.

JØRN LIER HORST
Når det mørkner
Gyldendal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.