Arild Rønsen

Smak av honning

Årets lekreste pop-album – allerede i januar?

Umiskjennelig The xx - men mindre indie, mer pop. Men når denne London-trioen lager pop, så blir det pop på alvor. Det er fornuftig å søke 30 år tilbake i tid for å finne relevant referanse, og da skal vi til Scritti Politti.

Green Gartside lagde også pop som på mange vis er urørt av menneskehender. Du husker kanskje «Perfect Way» (elegant covra av Miles Davis) og «Wood Beez (Pray Like Aretha Franklin)»? Husk gjerne også tilbake til Talk Talk – og er du for ung for disse artistene, så for all del; søk dem opp.

Jamie Smith er bandets låtskriver, en kar som befinner seg på dansegulvet, bokstavelig talt – han opererer ofte som DJ. Det betyr ikke at musikken går i hurtigtempo. Med få unntak er den bare udiskutabelt dansbar, uansett tempo.

Fins det hits her? Ikke i betydning P3 – eller … kanskje. Men mye viktigere: Når du først har kommet innafor The xx, vil du høyst sannsynlig mene at albumet som helhet er én eneste lang hitlåt.

Stort lekrere kan det neppe gjøres.

THE xx
I See You
Young Trucks/XL Recordings/Playground


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.