Dagsavisen beskylder Frp’s Mazyar Keshvari for å true med å drepe en journalist. Lurt gjort?
Hva er fake news? Opprinnelig stammer vel uttrykket fra satirebransjen; hvor mye fake news var det ikke i «Hallo i uken»? Den redaksjonen hadde en fast spalte der de hver lørdag kunne røpe innholdet i kommende ukes nyheter!
Med Donald J. Trump vel plassert i Det hvite hus, har uttrykket fått ny mening – på opptil flere vis. En sak er at han mener beviselig god journalistikk er fake news. Donald sier at noe som rapporteres på CNN er løgn, mens alle som sjekker fakta ser at CNN snakker sant.
Ikke rart satirikerne har fått noe å boltre seg i, eller kanskje ikke? Det er vanskelig å drive satire, når virkeligheten overgår enhver fantasi. Men til saken:
Det er selvfølgelig forskjell på reine oppdikta historier, og det faktum at velmenende journalister uforvarende kan komme til å trå feil – som da Dagsavisen avslørte navnet på vinneren av Nordisk råds litteraturpris i fjor, en dag for tidlig. (Saken viste seg for øvrig å være real news.) En pinlig sak, men ganske opplagt noe helt annet enn at en guttegjeng sitter i en kjeller i Moskva og rett og slett finner på ting som skal gi dem klikk og annonsekroner inn på konto.
Men hvor går grensa mellom sannhet, falske nyheter og rein ryktespredning? Jeg spør, i anledning at Dagsavisen på lederplass i dag skriver følgende:
«Keshvari må lære seg forskjellen på nyheter han misliker og nyheter som er løgn. Ifølge flere uavhengige kilder truet Keshvari NRKs Ingunn Solheim på et utested høsten 2014. Folk som overhørte ham, forteller at han blant annet sa at han drømmer om å drepe henne og at han skal skyte henne. Det ville være interessant å høre hva Keshvari mener om dette opptrinnet – er det også en falsk nyhet?»
Ja, det vil være interessant å høre Keshvaris versjon. Men enda mer interessant vil det være å se hva som skjer, hvis Keshvari velger å gå rettens vei. For det kan vel ikke være tvil om at dette er grove beskyldninger som Dagsavisen må ha særdeles godt kildemateriale for å våge å sette på trykk? Saken minner meg om en personlig opplevelse:
Da jeg var redaktør for musikkavisa PULS, havna vi én gang i så store økonomiske problemer at vi måtte slå oss sjøl konkurs. Saken ble naturlig nok behørig dekka i NRK, der kanalens nåværende kunstreporter, Eirik Jacobsen, omtalte undertegnede som «konkursrytter». Musikksjefene Per Olav Reinton og Synne Skouen brukte mindre enn 10 minutter i et møte på å utstyre meg med sjekk pålydende 10.000 NOK.
Jeg håper min kjære Dagsavisen har penger på bok – og en veldig god advokat tilgjengelig.
Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.