Veteranene leverer imponerende, usedvanlig catchy indie-rock.
Enkelte musikkhistorikere velger å betegne dem som en mellomting av Beach Boys og Velvet Underground. Oversatt til norsk blir det noe sånt som en mix av Jahn Teigen og Raga Rockers. Sånne referanserammer blir ofte litt tullete, men i tilfelle The Jesus and Mary Chain gir det faktisk mening.
Det begynner å bli lenge siden 1984, da brødrene William og Jim Reid bestemte seg for å lage band hjemme i Skottland – og de tar seg god tid. Dette er bandets sjuende studioalbum. Etter 18 år returnerer de med tre gjestevokalister, deriblant søster Linda.
Det låter fett og moderne, men likevel tradisjonelt indie. Mye fuzz-gitar, ispedd små doser digitalt påfyll. Spennende riff, iørefallende refreng.
Interessant å observere at dette i dag låter mainstream, mens debuten «Psychocandy» i 1985 ble ansett som outrert indie, langt utafor den brede landevei. Trender i musikken har en tendens til å forandre seg, og godt er det.
The Jesus and Mary Chain låter ikke revolusjonerende annerledes drøyt 30 år seinere, men det viktigste fellestrekket er dette: Kvalitet – både i låtskriving og instrumental utførelse. Suveren produksjon.
THE JESUS AND MARY CHAIN
Damage and Joy
Artificial Plastic Records/Warner Music
Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.