Tenk deg godt om: Har du virkelig gjort deg fortjent til å ha stemmerett?
Noen ganger er det nødvendig å lese en tekst to ganger. Det kan være fordi språket er vanskelig, men det kan også bunne i at innholdet i teksten er såpass hårreisende at den – ja, må leses minst to ganger.
Kristian Skagen Ekeli og Espen Gamlund er ansatt ved universitet i Stavanger og Bergen, henholdsvis som professor og førsteamanuensis i filosofi. De signerte en kronikk i Aftenposten 21. juli, og følger opp i dagens avis.
Kort oppsummert, mener filosofene at alt for mange av oss går til stemmeurnene - uten egentlig å ha rett til å gjøre det. Filosofene innrømmer velgerne en juridisk rett til å avgi stemme, men mener samtidig at mange av oss har en moralsk forpliktelse til å avstå. Vi kan nemlig ikke nok! Hør her: «Hvordan kan folket styre hvis det er uvitende om politikk? … Hvordan kan borgere som er uvitende om politikk kontrollere maktutøvelsen til de som styrer?»
Jeg gnir meg i øynene, før jeg havner i filosofenes konklusjon: «Spørsmålet vi reiser er imidlertid i hvilken grad vi har en moralsk rett til politisk dovenskap hvis vi først velger å bruke vår stemmerett.»
Nei, si det! Kanskje er det så enkelt som at man må være filosof for å tenke slike glupe tanker? Hva var det Ludvig XIV sa? «Staten, det er meg!»
Jeg har sjøl brukt noen år av mitt liv i en bevegelse som var innom lignende tanker. Vi sa det aldri på den måten, men det var aldri tvil om at det var «elitepartiet, bestående av våre fremste kadre» som skulle lede arbeiderklassen til det kommunistiske paradis, via proletariatets diktatur.
Det var en forfeila idé. Men hundre år etter at det ble «one man - one vote» her i landet, sitter altså to velutdanna akademikere på Vestlandet og pusler med tanker om at det dustete og lite opplyste folket bør styres av «de som har satt seg inn i sakene».
Jeg gjentar – noen ganger må man lese en tekst to tanger for å fatte hva som står å lese. Og jeg er fortsatt ikke helt sikker på om jeg forstår dette rett. Mener filosofene at velgerne bør ta seg en tur i tenkeboksen før de oppsøker valgurnene 11. september: «Tenk deg nå godt om, Anna. Har du virkelig satt deg godt nok inn i dette til å ha en kvalifisert mening?»
Jeg regner meg som rimelig godt oppdatert i norsk politikk, og diskuterer ofte så fillene fyker. Nesten hver dag, vil jeg si – med folk som i mangt og meget trolig ville falle under filosofenes ønskede «moralske» nivå. Folk som ikke kan noen verdens ting om leveringsplikten for fisk i Nord-Norge; som ikke skjønner bæret av det juridiske systemet vi er underlagt i EØS-avtalen; som ikke aner at vi har spesialsoldater i Jordan; som ikke har den ringeste anelse om detaljene i pensjonsforliket; som er uvitende om kulturbudsjettet er på 1 eller 30 milliarder.
Men filosofene burde vært til stede, om jeg avslutta en diskusjon med at «dere har faen ingen moralsk rett til å stemme»!
Dette er ikke filosofi, det er bare tøv - og det kunne være fristende å spørre hva filosofene veit om delingsbrøken for sjukepleierne? Men – det er kanskje ikke politikk?
Noen der borte på Vestlandet må gi Skagen Ekeli og Gamlund hver sin flaske Møller’s tran.
Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.