Arild Rønsen

Lillesøsters betente svar

Kan man svare ubehageligheter i en roman - med nettopp, en roman?

Det var med bange anelser jeg bega meg inn i Helga Hjorths bok om livet i sin familie. Romandebutanten har gjort noe så originalt som å skrive en roman som tilsvar til sin storesøster Vigdis’ prisbelønte roman «Arv og miljø».

Det skulle ikke gå mange sidene før jeg ble positivt overraska. Helga Hjorth skriver veldig godt – ja, i mine øyne bedre enn sin prisbelønnede søster. Men viktigst: Hun skriver mye mer spennende om denne familien som nå får sitt indre liv bretta ut i all offentlighet.

Det kan ha noe med settinga å gjøre, rekkefølgen på utgivelsene. Etter at Vigdis har skrevet om en høyst prosaisk arvekrangel og et adskillig mer kontroversielt, påstått incest-forhold til sin far, får svaret unektelig et slags «krimpreg» over seg. Hva var det som egentlig skjedde?

Får vi noen fasit med to streker under? Selvfølgelig gjør vi ikke det. Noen års mellomrom i alder kan innebære at små unger oppfatter ting helt forskjellig, og i incest-saken hjelper det ikke akkurat at beskyldningene framsettes etter den angivelige overgriperens død. Det har riktignok vært «snakka om» i familiekretser, men sannheten er vel at ingen andre enn beskyldningenes mor trodde på dem.

Helga Hjorth går langt i å tilskrive incest-anklagene storesøsterens «psyke». Vigdis «tror» av en eller annen grunn at dette skal ha skjedd, uten å kunne føre noen som helst bevis. Hun husker ikke engang under hvilke omstendigheter og hvor det skjedde, bare at hun kan ha vært rundt fem til sju år gammel.

Juristen Helga Hjorth er ikke nådig i sin dom over sin storesøster, som i romanen altså heter Vera:

«Vera hadde etterforsket saken på egen hånd og skrevet tiltalen, lagt frem bevis og stått for prosedyren. Det var ikke ført vitner, men Vera hadde fortalt utførlig om hva alle hadde gjort, og hva de hadde tenkt.»

Derfor, altså: «Fri vilje».

Det er umulig å ikke lese «Fri vilje» inn i sin sammenheng, men romanen er faktisk så god at den også kan leses som et selvstendig verk. Jeg vil anta at den svir mye mer hos hun som begynte skittentøyvaska, enn om lillesøster for eksempel hadde skrevet en kronikk. For dette svaret vil ha mange års levetid.
Et spørsmål trenger seg på: Er det hele et komplott? En konspirasjon? Står vi i overfor avtalt spill? Blir vi lurt trill rundt? I fjor var det Vigdis Hjorth og hennes forlegger i Cappelen Damm som kunne le hele veien til banken. I år blir det nok et saftig julebord for Helga Hjorth - på Erling Kagges regning.

Litterært sett er det i så fall høyst fortjent. For sommeren 2017 står det helt klart 1-0 i lillesøsters favør. Eller – er det kanskje Vigdis som har skrevet begge bøkene?! Det er ikke utenkelig, all den stund det bare svært sjelden skjer at en debutant leverer så godt som Helga gjør.

Hvilket forlag vil ta tak i søstrenes bror? Jeg bidrar gjerne som litterær veileder, for jeg elsker konspirasjoner!

HELGA HJORTH
Fri vilje
Kagge


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.