Arild Rønsen

Tradisjonell pop/rock slår kraftig tilbake

Du trodde kanskje den tradisjonelle pop/rocken var forsvunnet i elektronika-tåka? Feil!

Vi skal til to stykk Wilson. De er ikke brødre, og har meg bekjent ikke annet til felles enn at de lager fremragende pop/rock, og at begge synger engelsk.

Steven Wilson først. Engelskmann, født i 1967. Har jobba med en haug artister ved mixepulten, blant andre Anja Garbarek, og var ubeskjeden nok til å debutere som solo-artist med coverlåter signert Prince, ABBA og Alanis Morissette. I tillegg har han re-mixa store deler av katalogen til King Crimson.

På sitt femte solo-album framstår han som han gjerne gjør i intervjuer, når han snakker om musikalske inspirasjonskilder. Det handler om Peter Gabriel, Kate Bush, Talk Talk, Tears For Fears. ’80-tallet om igjen? Gjerne det. Men det låter grisefint.

Spesielt ønsker jeg å framheve duetten med den israelske vokalisten Ninet Tayeb. «Pariah» er i klasse med det ypperste som er prestert i moderne pop/rock på denne sida av Elton Johns glansdager. Nina Tayeb synger som en gudinne! Sopranutgaven av Bonnie Tyler! Vidunderlig!

Vi skal til Dan Wilson, amerikaneren som tidlig denne høsten publiserer «Re-Covered.». Han har vært aktiv siden slutten av '80-tallet, og har fått suksess i samarbeid med størrelser som Dixie Chicks, Adele, og Taylor Swift. Sammen med disse, og mange andre, har han i første omgang opptrådt som låtskriver og produsent. Nå beveger han seg ut på dypt vann - for har du noen gang hørt om en opphavsmann som publiserer sine egne versjoner av låter som er hans "egne" - men som andre har gjort populære?

Dan Wilson opererer også i singer/songwriter-pop-sjangeren. Her er ikke mye "skurr". Mer Beatles enn Led Zeppelin, om du forstår. Men veldig gode låter! Og det skal faktisk mot til for å gjøre en cover-versjon av "Someone Like You" - udødeliggjort av Adele. Dan Wilson kommer fra det med æren i behold, og vel så det.

Musikk som ikke provoserer noen - musikk for hele familien? Ja, men veldig god musikk for hele familien. Vi trenger sånn musikk, også. Jeg er ganske sikker på at "Someone Like You" i disse dager går tungt på smarttelefonene i Barcelona.

STEVEN WILSON
«To The Bone»
Caroline International

DAN WILSON
«Re-Covered.»
Ballroom Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.