Arild Rønsen

Foo Fighters vs. U2

Lovende utspill fra to veteraner. Foo Fighters tar en knapp ledelse på U2.

Platehøsten er for alvor i gang, og singel-slippene står i kø. Denne uka: U2 og Foo Fighters.

U2 kommer i nedstrippa format. Trommer, bass, gitar, vokal (i all hovedsak) – akkurat som for snart 40 år siden. For mange har irene blitt et smått forhatt objekt; «stadion-mastodont nummer én». Høyst urettferdig, spør du meg. Et band som blir så stort som U2 ble seint på 80-tallet spille på de største arenaene. Jeg skulle veldig gjerne sett band som U2 og Rolling Stones på klubbnivå, men det er ikke praktisk mulig. Det er jo lov å drømme om 25 konserter på Rockefeller, men … Vel, det lar seg ikke gjøre.

«You’re the Best Thing About Me» er en låt som grows on you, som britene sier. Litt for mange refreng, kanskje? Men, solid håndverk – en klar vinner i live-format.

Foo Fighters er faktisk et band som ikke er helt ulikt U2, selv om de kommer fra Seattle og slo gjennom i kjølvannet av grunge-bølgen et drøyt tiår etter U2s debut. Dave Grohl «skriker» mer enn Bono, og han trommer definitivt hardere enn Larry Mullen Jr.!

«The Line» er akkurat så pop’a som et tungrockband av Foo Fighters’ kaliber kan koste på seg.

En svak 5’er til U2, en sterk 5’er til Foo Fighters. Ser ut som vi har mye godt i vente.

Hvem som vinner antall-solgte-billetter-kampen de neste tolv månedene, av U2 og Foo Fighters? Jeg tør ikke tippe. Det jeg veit, er at de bør trekke mye av det samme publikumet. For de spiller etter hvert temmelig samme type rock.

FOO FIGHTERS
«The Line»

U2
«You’re the Best Thing About Me»


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.