Arild Rønsen

"Millennium" litt ute av kurs

Femte bind i «Millennium»-serien er her. Eller – er det femte bind?

Boka er «inspirert av Stieg Larssons Millennium-serie», akkurat som forgjengeren «Det som ikke dreper oss». Det blir etter hvert mer og mer korrekt å bruke uttykket «inspirert av», for nå er både Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist redusert til bifigurer i store deler av romanen.

For lesere av «Millennium»-bøkene er det velkjent at Lisbeth Salander har hatt en vanskelig oppvekst. I forrige bok fikk vi stifte bekjentskap med Lisbeths tvillingsøster - og selv om det nå fortsatt handler om eneggede tvillingpar, skriver ikke Lagercrantz mer om Camilla.

Nå er det to gutter, eller rettere sagt to menn, som på mystisk vis «forbyttes». De kjenner ikke til hverandre. Noen har drevet vitenskapelige «forsøk», og skilt dem fra fødselen av – før skjebnen fører dem sammen. I mellomtida har den ene blitt millionærarving, mens broren tjener til livets opphold som jazzmusiker på andre sida av Atlanterhavet. Likevel er de altså prikk like av utseende.

Hvis du syns dette høres litt søkt ut, er du på rett spor. Men fortellinga starter «faktisk» nok. Lisbeth Salander sitter i fengsel, og havner oppskriftsmessig i trøbbel på en svært voldelig sikkerhetsavdeling. Etter å ha blitt løslatt, ønsker fengselets største bitch hevn, og … jeg hadde nær sagt; sånn gikk nu dagan.

Lagercrantz skriver som vanlig godt, men denne gang syns jeg han roter seg bort i for mye komplisert vitenskap på sida av loven. For alt jeg veit, kan det godt hende det har blitt drevet mye tvilsom forskning på eneggede tvillinger. Om det fungerer i romanform, er et helt annet spørsmål. Hackermiljøet er forresten nærmest usynlig, helt til en kidnappa Salander på finurlig vis får satt gjengen på sporet.

Action er det som du skjønner nok av her, men jeg blir ikke lenger grepet av fortellinga. Vi befinner oss dessverre – både hva story, spenning og miljø angår – veldig langt unna utgangspunktet til Stieg Larsson.

Dette betyr ikke nødvendigvis at forlag og forfatter burde sette sluttstrek. Jeg sitter nemlig med en følelse av at David Lagerkrantz har adskillig mer på lager. Men jeg vil ha hackeren Lisbeth Salander mer på banen. For jeg røper vel ingen hemmelighet når jeg forteller at hun også denne gang kommer fra de mest hårreisende drapsforsøk med livet i behold.

Denne serien bringes neppe til ende før Superwoman er tatt av dage. Og Lisbeth Salander er fortsatt en ung kvinne – kanskje med utsikt til å leve like lenge som Harry Hole?

DAVID LAGERCRANTZ
Mannen som jaget sin egen skygge
Gyldendal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.