Arild Rønsen

Oh, Lord!

Hva leverte Bob Dylan egentlig i de åra da han framsto som predikant? Veldig mye!

Det sto på i tre år – Slow Train Coming – Saved – Shot of Love. Jeg tipper noen av hans religiøse fans trodde selveste Jesus hadde ankommet vår klode. Sånn var det ikke. Bob Dylan sang om alt det guddommelige, men han var altså ikke guddommelig. Han var ikke Jesus.

Men kanskje fikk han et vink ovenifra? I så fall heier jeg på det som foregikk. For i dette sambandet mellom vårt ståsted og himmelen ble det skapt mye fin musikk! Oppi all overtro. Bob Dylan tror/trodde faktisk at «He» kunne få blinde til å bli seende: «Sånn! Jeg har skrudd inn pæra! Nå kan du se!»

I likhet med «The Everlasting Tour», ser «Volume Series» ut til å bli – ja, nærmest uendelig lang. Heldigvis! Vi snakker om en blanding av ikke-brukte studio-opptak, såkalte outtakes, og live-opptak. Det fungerer forbløffende fint.

Jeg holder vanligvis armlengdes avstand til denne typen utgivelser. Det viser seg nemlig gang på gang at opphavsmannen hadde den rette teften. Hva er bra? Og hva er ikke fullt så bra? De beste eksemplene er etterlatenskaper av Miles Davis og The Beatles i studio. Når vi hører det i ettertid, viser det seg at Miles og Beatles/George Martin alltid valgte det rette opptaket.

I Bob Dylans tilfelle blir det en smule annerledes, fordi versjonene så til de grader skiller seg fra hverandre. Ta «Gotta Serve Somebody» som eksempel. Her kommer den i to vidt forskjellige versjoner. Ingen av dem har noen verdens ting med «originalen» å gjøre. Glitrende! Og det er jo en fantastisk fin sang!

Mot slutten av disse opptakene kommer det faktisk også låter som låter som Bob Dylan & The Band.

Anbefaling synes overflødig.

BOB DYLAN
Trouble No More – The Bootleg Series Vol. 13/1979-1981
Sony Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.