Mektig. Til og med vår gamle venn George Smiley vender tilbake på en snarvisitt.
Jeg har på langt nær lest alt som er av spionromaner, men jeg veit at jeg aldri har lest en spionforfatter som John le Carré. Det har selvfølgelig noe å gjøre med at han har bakgrunn fra britisk etterretningstjeneste, og altså kan dette faget til fingerspissene. Men mye mer enn det.
le Carré er plotets mester; leseren veit aldri hvordan dette vil ende. Videre er han fenomenal i kunsten å blande direkte tale og historieskriving. Her må du være våken, for til enhver tid å skjønne hvor forfatteren befinner seg i handlinga. Denne gang finner til alt overmål handlinga sted i tre forskjellige tidsrom.
Hovedpersonen, Peter Guillam, for lengst pensjonert, innkalles overraskende til Tjenesten. 30 år gamle arkiv skal gjennomsøkes. To sønner av tidligere agenter i MI6 mener Tjenesten tok livet av deres opphav, og truer med rettssak. Guillam blir satt til å rydde.
Fra dekkleiligheten i Londons utkant tar le Carré oss med på en fantastisk reise mellom Berlin og London, med en avgjørende svipptur innom Praha. Mikrofilmer, all verdens koder, hemmelige møteplasser, møter på offentlig sted som ikke skal se ut som møter, kontanter i bytte mot opplysninger. I det hele tatt – alt vi forbinder med Den kalde krigens etterretningsvirksomhet. Og kanskje er ikke livet som spion veldig annerledes i dag?
«Spionenes arv» er en utrolig godt skrevet og ditto spennende roman. Men husk: Ikke mer enn i høyden ett glass rødvin på menyen. Unner du deg mer enn det, vil du raskt finne ut at du til stadighet må bla både to og tre sider tilbake.
JOHN le CARRÉ
Spionenes arv
Cappelen Damm
Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.