Arild Rønsen

Hvor går Danmark? Hvor går Europa?

En nært forestående borgerkrig, der det skytes vilt i strøket mellom Istedgade og Nørrebro?

«Sannheten er at mennesket er et sadistisk vesen, et absurd dyr, som finner dyp og uforfalsket glede i å se andre lide.»

Slik står det å lese, i ei bok som for en stor del består av temmelig uforståelige lignelser. Mennesker blir til dyr, dyr blir til mennesker. Alle snakker med hverandre, som om de var mennesker alle sammen. Til og med tomatene snakker, i jeg-form.

Hvis du syns dette høres ut som det reine tøv, så tar du feil. Romanen slekter veldig på «Animal Farm» («Kamerat Napoleon») av George Orwell, men er ikke fullt så enkel å forstå. Der Orwells dyr åpenbart befant seg i Josef Stalins Sovjetunionen, holder Colling Nielsens hovedperson til i København. Som et menneske, men som et ganske så uvanlig menneske.

Gjennom et stamcelle-program har han overlevd i 450 år, i 350 av dem sammen med sin elskede border collie, Geoff. Herfra ser han tilbake på borgerkrigen som raste i København i en seksårsperiode rett etter millenniumskiftet, da han ble bunnløst forelska i Leonora – den unge kvinnen som var aktivist i husokkupasjonsbevegelsen BOF. Og her snakker vi ikke akkurat Blitz-miljøet.

BOF, og titusenvis og etter hvert hundretusenvis av sympatisører, driver regelrett krig i Københavns gater. De skyter rikfolk ned for fote, kutter halsen over på mennene og voldtar kvinnene mens unga tvinges til å se på. Ikke ulikt framferden til terrorbanden Boko Haram og den såkalte islamske staten, IS.

Opprøret ender med at den danske militærmakta går seirende ut av den blodige, seks år lange krigen. I mellomtida lever rikmannen, han som forteller alt dette, et liv i sus og dus med menn og kvinner i ville sex-orgier – og tro det eller ei, men en hel jødisk familie har fått plass i rumpa til en av orgie-deltakerne!

Burlesk, er bare fornavnet. Men om jeg forstår det rett, skal dette leses som en dypt alvorlig politisk roman. Colling Nielsen gjør det ikke enkelt for sine lesere, men jeg tror han gjør forsøk på å belyse en dystopi som oppstår i kjølvannet av masseinnvandring, finanskriser, og utviklinga av et ekstremt klassesamfunn. Danmark er ikke der, i hvert fall ikke ennå. Men om vi ser litt pessimistisk på det, kunne bokas tittel kanskje vært knytta til for eksempel 2048?

Romanen er i nært slektskap med Michel Houellebecqs «Underkastelse». Og vær sikker – det vil komme flere romaner av denne typen. Sosialdemokratiet står på kanten av stupet i hele Europa. Populistiske bevegelser av forskjellig avskygning tar makta, eller er i nærheten av makta, i land som Frankrike, Italia, Sverige, Hellas og Nederland. I Tyskland vokser en bevegelse som har partiforbindelser med høyreekstreme krefter som allerede sitter rundt regjeringsbordet i Ungarn og Polen.

Jeg tror det er denne framtida Colling Nielsen vil advare mot.

KASPAR COLLING NIELSEN
Den danske borgerkrig 2018-24
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.