Arild Rønsen

INNLANDET - Foto: Massimo Leardini

Kunsten å lage cover-album

Litt smått, liksom? Å synge låter andre har skrevet og gjort populære? Det behøver ikke å være sånn.

Ane Brun (42) og Ida Maria (37) har mer enn nok å ta av fra eget lager, men med få måneders mellomrom har de valgt å gi ut hvert sitt cover-album. Oppsiktsvekkende gode album, begge to – og med bemerkelsesverdig mange likheter.

Ane Brun åpner med «I Want To Know What Love Is». En vidunderlig fin pop-låt, men ikke akkurat den du finner fram om du vil velge credibilitet. Sangen kom ut i 1984, gikk til topps på hitlistene verden over, og vil sannsynligvis stå igjen som den eneste låta det amerikanske bandet Foreigner vil bli huska for. I Ane Bruns versjon får vi høre hvor ufattelig fin den egentlig er.

Ingrid Olava utgjør duoen Innlandet sammen med pianisten Andreas Ulvo. De har valgt «Africa» som åpningskutt. Heller ikke det et spesielt credibelt valg. Toto er for glatte, for «flinke», til å gå rett hjem hos Ingrid Olavas trofaste fans. Toto er virkelig noe helt annet – det stikk motsatte! – av Jokke & Valentinerne!

Olava har i mine ører litt trøbbel i det lave stemmeleiet, men fyller registeret til de grader når denne sangen tas opp i de øvre luftlag. Tåredryppende vakkert.


ANE BRUN - Foto: Fireflate/Moldejazz

Ane Brun synger «You Were Always On My Mind» som om det ikke var Willie Nelson, men Ane Brun som hadde skrevet den. Så tar hun igjen dette «upopulære» valget – «Hero», sangen Mariah Carey er mest kjent for - før hun følger opp med Maria McKees «Show Me Heaven». To nydelige versjoner – og ja, Ane Brun er nok mer glad i helt vanlig popmusikk enn vi til nå har fått inntrykk av.

Intet til kjernefansen, hva låtutvalg angår? Jo da – her kommer Nick Caves «Into My Arms». Oh Lord, som det heter i refrenget. Og det er virkelig vanskelig å lage cover-album uten å gå innom Bob Dylan. «Girl From The North Country» og en up-tempo utgave av «Make You Feel My Love».

Finalen kommer med Joni Mitchells «Big Yellow Taxi», og Ane Brun tolker i mine ører Mitchell bedre enn Dylan.

Det er kanskje unødvendig å fortelle at akkompagnementet er delikat, men ytterst sparsomt. Så er også tilfelle når Ingrid Olava med få unntak utelukkende får følge av Andreas Ulvos akustiske piano. Så nakent som overhodet mulig, et uttrykk som passer «Back To Black» (Amy Winehouse) perfekt.

Fullstendig magisk blir det, når Innlandet tolker trad american folk song/Bob Dylan i «Shenandoah». Dette må være verdens vakreste elv! Og Oscar Danielsons «Besvärjelse» er neppe blitt framført finere.

Hva kan vel da passe bedre enn å avrunde med Henri Macinis «Moon River», skrevet for «Breakfast at Tiffany’s» i 1961, med selveste Audrey Hepburn i hovedrollen?

ANE BRUN
Leave Me Breathless
Balloon Ranger Recordings/Universal

INNLANDET
Innlandet
Soundcanbeseen/Musikkoperatørene


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.