Arild Rønsen

Væpna KGB-kupp i Norge?

Kunne Norge blitt utsatt for væpna revolusjon, i form av et KGB-kupp på slutten av ’50-tallet?

Drammenseren Frits de Bourg har god fantasi. Jeg har ikke lest de tre første bøkene med Nicolay Wolff i hovedrollen – den tredje, «Dødens elv», er utgangspunkt for NRK Radioteatrets påskekrim i år.

Nicolay Wolff er en fyr det går an å tro på, selv om han er full av klisjeer. Freelancer i KrimMagasinet, pilleavhengig, opererer på egen hånd i felten, som oftest et skritt foran politiet. Oppå det hele forsøker han å sy sammen et gammelt forhold med ei dame ansatt i politiet. Legg til at politietaten skildres som en evig kamp mellom POT og E-tjenesten, og de fleste ingrediensene skulle være på plass.

Så klisjefylt at det blir kjedelig? Nei. Jeg glemte forresten å fortelle at en kristenfundamentalistisk sekt står i sentrum for fortellinga – heller ikke det helt ukjent i kriminallitteraturen. Men her er det ikke bare Bibelen som gjelder og går; sekta er også en dekkoperasjon for KGB-agenter! Vi er midt i den kalde krigen, så noe sånt kunne vært mulig. Men det er kanskje ikke helt realistisk at statsminister Gerhardsen og utenriksminister Lange møter til forhandlinger i en nedlagt gård et stykke utafor Drammen?

Det åpner med et mord, og ender med en hel haug mord. 25 i tallet, etter en veritabel skuddveksling. Oppklaringa – altså hvem som er skurken, er fiffig. Men de Bourg må skjerpe seg på dialogen når det kommer til noe som nærmer seg erotikk, for den er pinlig platt.

Helt OK underholdning i hytteveggen.

FRITS de BOURG
Rød desember
Vigmostad Bjørke


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.